Majci koja ne želi liječiti teško bolesnu djevojčicu prijeti prijava

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Bolnica se pozvala na zakon o zaštiti prava pacijenata i podvrgnula dijete kemoterapiji

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nesvakidašnja dramatična situacija u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Ondje se trenutačno od raka kostiju liječi 10-godišnja djevojčica, no njezina majka protivi se kemoterapiji te želi nastaviti liječenje u inozemstvu.

Unatoč tome, djevojčicu liječe kemoterapijama i bez majčinog pristanka. Bolnica se naime pozvala na zakon o zaštiti prava pacijenata.

Prije mjesec dana počela su se prikupljati sredstva za oboljelu djevojčicu, a na glavnom zagrebačkom trgu i dalje se vrti objava za pomoć. Prikupljeno je oko 900 tisuća kuna, uključili su se i nepoznati i poznati. No sve je krenulo nizbrdo. Majka ne želi liječenje svoje kćeri nastaviti u Hrvatskoj, nego u Turskoj ili Njemačkoj, za što joj je taj novac i potreban. Iako bi joj i ovdje, po trošku HZZO-a operirali bedrenu kost i stavili protezu, majka, koja ne želi javno govoriti, misli da bi vani možda moglo proći bez kemoterapije.

“Ne, ne postoji mogućnost liječenja, ali kemoterapija nije lijek, kemoterapija je, ne mogu reći sada otrov, da me ne bi pogrešno shvatili, ona ubija zloćudne stanice, kako zloćudne tako i dobre i onda cijeli imunosustav pada”, kazala nam je Iva Funtek, osnivačica prikupljanja pomoći putem Skypea.

No majka na svoju ruku ne može dijete odvesti na liječenje u inozemstvo.

“Za sve što se vani liječi HZZO daje suglasnost i po potrebi organizira prijevoz uključujući i specijalne zrakoplove. Moram vidjeti konkretno o čemu se radi”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Djevojčica je do sada primila četiri kemoterapije, a za posljednju, koju je dobila, majka nije dala suglasnost jer je bila u inozemstvu.

“Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata je omogućeno liječenje djeteta bez roditeljskog pristanka kad je to neophodno potrebno, dakle poduzeti medicinsku intervenciju čije nepoduzimanje bi dovelo do ugrožavanja života ili zdravlja djeteta”, pojasnila je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

U cijelom slučaju postavlja se pitanje i transparentnosti trošenja prikupljenog novca jer humanitarna akcija nije prijavljena. “Ovo nije humanitarna akcija bila nego dobrovoljni priloz ga liječenje, mama će vjerovatno skupljati, čuvati sve račune koje će dobiti, odnosno troškovnik od samoga liječenja, vitamina koje uzima pa i svega ostaloga”, nadodaje Iva Funtek.

I iz Ministarstva za socijalnu politiku kažu nam kako pitanje donacija nije regulirano zakonom o humanitarnoj pomoći. Iako je bilo medijskih napisa da je majci oduzeto skrbništvo, to se pokazalo neistinitim. Ona nam je potvrdila da u srijedu djevojčica na tri dana ide kući, nakon čega bi se, po Zakonu, trebala vratiti u Klaićevu.

Prema najnovijim saznanjima naše reporterke, djevojčicu ovdje u Zagrebu čekaju još dvije kemoterapije. Liječenje će se nastaviti prema pravilima struke, potvrdili su nam iz bolnice, “unatoč protivljenju i nerazumijevanju ozbiljnosti situacije od strane majke” te su iz Klaićeve izvijestili nadležne institucije. Ukoliko je prijetnja po život, roditelj nema pravo prekinuti liječenje i odvesti dijete, a ako majka u ovom slučaju to učini, bolnica će izvijestiti socijalnu skrb i policiju.

Majka, dakle, može izgubiti dijete, no danas je sam ministar zdravstva izjavio kako je to scenarij do kojeg ne bi trebalo doći te da će se raditi na tome da se pronađe rješenje.
Željka Felbar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari