METEOROLOŠKE ANOMALIJE: Nikad toplije u Hrvatskoj na Sveta tri kralja!

Hrvatska je u siječanjskom toplinskom valu. Srušeni su stoljetni rekordi! U posljednjih 70 godina dan Sveta tri kralja nikad nije bio topliji u Zagrebu, gdje je izmjereno 18 celzijevih stupnjeva. Slijedi ga Osijek sa 17. Uz obalu pak stupanj, dva manje

Ove godine rušimo rekorde dok smo prošle godine u ovo vrijeme izvještavali o debelim minusima i u Hrvatskoj.

Prizori iz Splita prije točno godinu dana djeluju kao da su iz nekog drugog kraja svijeta kad ih usporedimo s onim što danas možemo vidjeti u Hrvatskoj. Minus četiri stupnja s osjetom hladnoće od nevjerojatnih minus 24 tada je ispraznio rivu i plažu Bačvice.

Na današnjih plus trinaest splitska riva je bila puna, a na Bačvicama, za razliku od prošle godine ima i šetača.

“Velika je razlika, ali drža mi je ovako. Prošle godini nisi mogao nigdje iz kuće”, kaže Splićanka Lovorka.

“Meni osobno paše jer sam upravo došla iz Zagreba. Došla sam se ogrijati malo na ovo vaše južno sunce. I nadam se da ću u tome uspjeti”, kaže Nikolina.

Da je Nikolina ostala u Zagrebu – bilo bi joj toplije. Sa 17 i pol stupnjeva ovo je najtopliji šesti siječnja u proteklih 69 godina – odnosno otkako postoje mjerenja.

“Ne pamtim topla Tri kralja. Čak se i moj otac zabuni, pa je umjesto Sretan Božić – rekao Sretan Uskrs! Pretoplo je. Šesnaest stupnjeva je stvarno pretoplo”, komentira Marina iz Zagreba.

Tri Kralja prošle i ove godine u Splitu i Zagrebu razlikuju se u više od 20 stupnjeva.

“Klimatološki gledano, tjedan u koji sada ulazimo je najhladniji tjedan u godini, a sinoptička situacija je zapravo primjerenija onom u toplom dijelu godine. Ovo je najtopliji blagdan sveta Tri kralja u Zagrebu, a skinuo je s trona onog 2001. godine- kada je maksimmalna temperatura tada bila za cijeli stupanj niža nego ona izmjerena danas u 14 sati”, Željka Pogačić, meteorologinja RTL-a.

Neubičajeno visoke temperature i jaka južina ne odgovaraju svima. Psihijatrica Mihalejvić Peleš kaže – najugroženiji su svi kronični bolesnici i posebno trebaju paziti na uzimanje lijekova.

“Ono što je važno da se oni u tom vremenu jako čuvaju velikih izlazaka, velikih napora, da izbjegavaju ono što im inače ne godi. Dakle, trebaju na neki način živjeti u određenom svom ritmu, odnosno truditi se da žive najugodnije što odgovara njihovoj bolesti”, kaže Peleš.

Temperature koje više priliče zimi očekuju se idući tjedan.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari