METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Nemojte putovati u nedjelju, očekuje nas jako loše vrijeme!

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Upaljen meteoalarm za priobalje: Bura će biti jaka, a zbog vremena odrađene dvije akcije spašavanja

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Pogoršanje vremena jutros je već zahvatilo cijeli Kvarner i Istru. No, glavnina pogoršanja vremena tek stiže noćas kada može biti vrlo obilnih oborina i jakog vjetra.

Meteoalarm je stoga izdao upozorenje, a ono najžešće narančastog stupnja je gotovo u cijelom priobalju. Najoštrije crveno upozorenje izdano je za područje od Krčkog do Masleničkog mosta gdje udari bure mogu dostizati i 130 kilometara na sat.

Kapetan Darko Glazar iz Lučke kapetanije Rijeka tvrdi kako je najava lošeg vremena iznimno ozbiljna. “Ljeto se bliži kraju i uvijek dolaze loše progonoze i ljetni neverini. Tijekom noći i sljedećeg dana bit će bura u pojačanju 55 čvorova i to moramo dati na znanje”, kazao je.

Navodi i kako je kapetanija tijekom dana imala dvije uspješne akcije spašavanja na sjevernoj strani otoka Raba. “Spašeno 12 turista, njemačkih državljana i spašene su dvije brodice”, kazao je Glazar.

Napominje kako je Lučka kapetanija Rijeka na terenu pokrivena sa šest ekipa na kopnu i otocima te da se na razini cijele Hrvatske nalazi 30ak ekipa koje su optimalno raspoređene.

Glažar i donosi savjete što učiniti ukoliko se nađete usred lošeg vremena na moru.

“Prvo bi trebao krenuti s mora na siguran kraj, sigurno se privezati, ukoliko je na sidrištu treba provjeriti sidra, pojačati opremu i slušati dosljedno vremensku prognozu. Doba je pametnih telefona i treba te informacije koristiti. Ljudi moraju biti korektni da tijekom takvog vremena ne izlaze”, zaključuje.

Ida Balen

 

Exit mobile version