ZBOG KORONAKRIZE

Mijenja se kalendar provođenja mature – piše se dulje, viša i niža razina u različite dane

Idi na originalni članak
Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Da je pred nama neizvjestan finiš školske godine, pokazuje broj županija koje od ponedjeljka ponovno idu na online nastavu

Oglas

Zbog koronakrize se mijenja kalendar pisanja državne mature! RTL doznaje važne datume, ali i sve promjene koje čekaju ovogodišnje maturante. Najveća je novost da se ispiti više i niže razine  predmeta neće pisati isti dan. Time će se matura produljiti za pet dana.

Takav je sada plan – a da je pred nama neizvjestan finiš školske godine, pokazuje broj županija koje od ponedjeljka ponovno idu na online nastavu.

Epidemiološka situacija promijenila je i kalendar državne mature. 2 i pol mjeseca prije prvih ispita – novi plan.

Više u VIDEOPRILOGU:

“To znači da će se ispiti, hrvatski jezik test A razine pisati jedan dan, test b razine drugi dan. Isto tako esej, razina A jedna, a razina B drugi dan. Isto vrijedi za engleski jezik i matematiku. U cilju su nam maturanti i svi nastavnici i osobolje koje sudjeluje u provedbi i njihovo zdravlje”, kaže  ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Uz promjenu datuma održavanja pojedinih ispita, to znači i da će cijela matura trajati 5 dana dulje, do 30. lipnja. Konačni rezultati bit će objavljeni dan kasnije od planiranog, 21. umjesto 20. srpnja. Maturantima je najvažnije da sve znaju na vrijeme.

“Jako je bitno da se nama na vrijeme javi kada će se i što će se pisati jer lakše je kad si u glavi sve posložiš i organiziraš”, govori maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Luna Mayer.

“Svima nam je stresno ali to je normalno to je matura. Samo da sve bude oke, da znamo sve na vrijeme, da epidemiološka slika bude dobra da to napišemo i upišemo fakultete”, dodaje maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Bela Grah.

Pisanjem više i niže razine obveznih predmeta u različite dane, želi se smanjiti broj učenika koji će istodobno boraviti u školi i osigurati lakšu provedbu epidemioloških mjera. Za ravnatelja škole koja je stradala u potresu to cijelu organizaciju olakšava.

“S obzirom na organizaciju u ovoj školi gdje smo sada gosti lakše nam je u dva dana organizirati ispite iz matematike i hrvatskog jer smo tu dvije škole i bila bi prevelika gužva i epidemiološki ne bi bilo prihvatljivo”, kaže ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja kažu:

“U većini škola neće to puno rasteretiti jer u našoj školi većinom svi pišu višu razinu iz hrvatskog, 3-4 učenika pišu nižu. Obrnuto je iz matematike. Takva je situacija u većini škola”, naglašava predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Poručuje važno je voditi i računa o broju nastavnika koji trebaju nadzirati pisanje ispita, ali i o načinu organizacije nastave tog dana za druge učenike.

“Mi smo poslali 4 modela održavanja državne mature i ako dođe do  promjenama situacije primjenjivat će se određeni modeli”, kaže Katavić.

Istodobno, brojke covid pozitivnih među učenicima rastu. Danas ih je 640 što je gotovo 150 više nego prije tjedan dana. Produljenje proljetnih praznika i prelazak na online nastavu u cijeloj zemlji nije opcija.

“Na 5 županija otpada 67 posto tih učenika. Ako je negdje situacija dobra šteta je djecu držati izvan škole. Djeca nam moraju biti na prvom mjestu i nije  to tako jednostavno i tako lako zatvorit školu, nisu škole kafići da ih se može zatvarati i otvarati preko noći”, poručuje ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Uz Primorsko-goransku i Istarsku županiju, odluku o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, za više razrede osnovne škole i učenike od 1-3 razreda srednje škole, donijela je i Šibensko-kninska županija. U Splitsko dalmatinskoj u školama ostaju svi učenici osnovnih škola i maturanti, ostali srednjoškolci nastavu će imati na daljinu, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Zorana Čičak Kulić/Vijesti.hr

Exit mobile version