INCIDENT

VIDEO Milanović napustio Okučane zbog natpisa ‘Za dom spremni’: ‘Ja u tome ne želim sudjelovati!’

Foto: PIXSELL/RTL

‘Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj’, rekao je Milanović

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog napisa na majicama nekih okupljenih. Naime, nekoliko okupljenih nosili su majice sa oznakom HOS-a i natpisom “Za dom spremni”.

“Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom “Za dom spremni” i ja u tome ne želim sudjelovati“, kazao je predsjednik.

U Okučanima se obilježava 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Tom je operacijom nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković prema programu trebali su odati počast poginulima u toj operaciji.

O tome što se dogodilo zna i premijer Andrej Plenković.

“On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu za Dom spremni ovdje nije mjesto”, rekao je Milanović.

“To je namjerna provokacija koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika sabora razumijem, oni moraju”, rekao je Milanović.

Milanovićevo ponašanje komentirao Jandroković

Gordan Jandroković rekao je da smatra da nije primjereno što je predsjednik Zoran Milanović napustio Okučane.

“Ovdje smo dužni iskazati poštovanje, razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je u Jasenovcu na neprimjeren način govorio, ne znam zašto ima potrebu opet otvarati ideološke prijepore. Opet nam se događa što i ranije. Nije odgovornost na Vladi nego na Predsjedniku RH”, kazao je Jandroković.

Trenutak kad je otišao pogledajte u nastavku: