Milanović odradio prvi dan: Mesić za RTL otkrio nepoznate detalje suradnje sa Sanaderom

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Prvi radni dan novi predsjednik države Zoran Milanović proveo je dijelom protokolarno uhodavajući se u novu ulogu

Oglas

Prvog radnog dana novi predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Zoran Milanović na Pantovčaku je kao prvi zadatak pregledao svečani postroj Počasno-zaštitne bojne, a potom je otišao na Mirogoj i Krematorij te je položio vijence na grobove prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana te prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Prije svega toga potpisao je prvu odluku, a Milanović kaže: ”Nisu mi ovakve situacije potpuno nove, ali su drugačije, trebalo je donijeti odluku o ustroju ureda da bi se moglo imenovati dužnosnike”.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Imenovanja, kaže, idu sutra, prekosutra.

A i internetska stranica dobila je novo ruho. Na njoj i biografije prethodnika, dok je predsjedniku u fokusu savjetnički tim. Uz budućeg predstojnika ureda Orsata Miljenića tu su Dragan Lozančić za nacionalnu sigurnost i obranu, Marijan Mareković za branitelje, Julije Domac za klimu i energetiku, Velibor Mačkić za ekonomiju, Jadranka Žarković za obrazovanje, a još se odlučuje o savjetniku za kulturu.

Milanović odbacuje da je Žarković kao ravnateljica Agencije slala prosvjetare na predavanja udruge U ime obitelji i Generalskog zbora: ”Bit će moja savjetnica, ne ministrica, dakle neće odlučivati o resursima. Vodila je Agenciju za odgoj i obrazovanje. Ima značajno iskustvo na tom području i ne pripada ni jednom klanu”.

Kaže da nekome smeta, ali tko je taj netko ne zna.

I dok je Milanović autonoman u izboru svog tima, s premijerom Andrejom Plenkovićem mora surađivati: ”Naći ćemo se i oko drugih stvari, a i oko čelnika SOA-e isto, koliko shvaćam to je sada na dnevnom redu. Daniel Markić je profesionalac, radio je s ljudima koji će biti moji suradnici, za sada ne vidim problema u tome”.

Da nisu cvjetale ruže na relaciji Plenković-Milanović, predsjednik ne skriva, no kaže da su nakon inauguracije obavili ”normalan razgovor’: ”bilo je normalno iskri, možda će ih biti i ubuduće, a možda i neće“.

”Nije iskrica bilo ni danas, nije ih bilo ni jučer, dakle jučer smo razgovarali“, kaže Plenković.

Suglasni su oko imenovanja viceadmirala Roberta Hranja za načelnika Glavnog stožera, ali i dogovorili su još nešto, kaže premijer: ”Da idući kontigent ide u Afganistan , to je 12., tu odluku potpisuje predsjednik Republike Hrvatske i on će to potpisati. A nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj prisutnosti Hrvatske u toj misiji“.

Na Milanoviću su prvi potezi, a smanjenjem ureda, baš kao i inauguracijom očito poručuje kako je stiglo jedno novo vrijeme u politici, barem kada je riječ o Pantovčaku.

Kohabitacija Milanovića i Plenkovića mogla bi biti uspješna, smatra bivši predsjednik Stipe Mesić koji se prisjetio svojih godina s HDZ-om i otkrio dosad nepoznate detalje o suradnji s Ivom Sanaderom: ”Suradnja mora biti, svaki će raditi svoj dio ono što mu zakoni nalažu i ja se ne plašim kohabitacije. Ja sa, kohabitaciju dobro prihvatio, različiti politički profili smo bili Sanader, Luka Bebić i ja i mi smo – to mogu sada reći jer prije nije bilo za novine – nalazili smo se svaka dva tjedna kod drugoga na večerama i dobro je funkcioniralo”.

Alpe Adria nasuprot Tri mora

Prvo putovanje Milanović planira na zapad, kaže, takve su okolnosti, a to je vrlo izgledno glavni grad Slovenije Ljubljana, no mogla bi biti i Austrija. Obje se zemlje spominju u inicijativi Alpe Adria, naši su saveznici i s njima nemamo toliko otvorenih pitanja, čak ni granični spor sa Slovenijom ne može biti nepremostiva prepreka.

Exit mobile version