Mirovinska reforma samo što nije: ‘Promjene na štetu radnika i mladih’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Unatoč kritikama, ne odustaju od njezina donošenja ove jeseni

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

“Mirovinska reforma samo što nije” – najavljuje mjesecima, pa tako i danas, ministar Marko Pavić. Dogovori su u završnoj fazi, a vladajući, unatoč kritikama, ne odustaju od njezina donošenja ove jeseni.

Reforma donosi dulji radni vijek, ali bismo po umirovljenju trebali raspolagati s više novca. Vladajućima ne vjeruju ni sindikati ni oporba uz poruku – “bolje da ne radite ništa nego da dirate u osjetljiv sustav”.

Bruse se posljednji detalji mirovinske reforme.

“Ono što smo predložili je ubrzanje za odlazak u mirovnu sa 67 godina, ali i druge stvari, da sadašnji umirovljenici mogu raditi 4 sata neovisno o statusu odnosno 8 ako su djelatne vojne osobe, bit će tu i povećanje minimalne mirovine”, pojasnio je Marko Pavić (HDZ), ministar rada i mirovinskog sustava.

Kasniji odlazak u mirovinu, dogodit će se i prije planiranog roka.

Sada u punu starosnu mirovinu možemo sa 65. U Irskoj, za mnoge obećanoj zemlji, radi se i radit će se godinu dulje dok je Malta europski rekorder i u mirovinu se ide sa 62 godine.

Da pravdu treba potražiti na ulici, smatraju hrvatski sindikati.

“Radi toga jer je jasno da te promjene mogu ići samo na štetu radnika, mladih i novih generacija, ali i ovih koji rade. I tome se može oduprijeti ne dijalogom gdje nas se očito ne uvažava nego dijalogom s ceste”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

I dok se na istoku i jugu s mirovinama krpa kraj s krajem, na zapadu umirovljenici žive i dulje i lagodnije.

Hrvatska je pri europskom dnu s prosječnih 2,600 kuna. U Irskoj je taj iznos gotovo tri puta veći, a u Luksemburgu je čak 13,500 razloga za umirovljeničko zadovoljstvo.

HDZ-ov ključni partner HNS hvali se svojim doprinosom.

“I taj dio će biti uveden da ljudi kad završe s uplatama u mirovinski fond da odmah jedan dio mogu dobiti natrag, a to ćemo utvrditi koliki dio”, kaže Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik .

Oporba nije oduševljena, a poruka vladajućima glasi – bolje da ništa ne diraju:

“Uskratom dodatka od 27 posto, kemijanje s nekakvim vraćanjem novca što dolazi iz HNS-a, to je uništavanje 2. stupa da bi se krpale proračunske rupe”, smatra Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a.

Osim što će očito morati raditi dulje, neizvjesno je hoće li hrvatski umirovljenici sutra živjeti bolje nego danas.

Adrian De Vrgna

Exit mobile version