POPIULARIZACIJA ROBOTIKE

Video | Mladi Istrijani uče poslove budućnosti, već sada ih vrbuju tvrtke poput Rimac Automobila!

RTL

‘Bili su na sajmovima gdje su se susreli s Rimcem pa su odmah dobili ponude za posao’, govori Dragan Pantić, dobitnik državne nagrade Faust Vrančić za robotiku 2020.

S malim zakašnjenjem zbog pandemije predsjednik Milanović prije dva dana primio je dobitnike Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2020. Riječ je o godišnjem priznanju mladim inovatorima i promicateljima znanosti kroz izvannastavne aktivnosti. Ovom smo prilikom posjetili jednog od desetorice dobitnika, poznatog istarskog robotičara Dragana Pantića, i njegove učenike, izvještava Ivan Dobran za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Istarski učenici uče poslove budućnosti. No iako znanja usvajaju kroz igru njihovi roboti neće biti igračke. I Ianova je želja, kada odraste, stvarati robote koji će pomagati ljudima.

Ian Prašina Beaver, učenik je 6. razreda kojeg poput ostalih učenika te škole mentorira poznati pulski robotičar i inovator, a vrbuju najbolje hrvatske tvrtke poput Rimac automobila.

“Bili su na tim sajmovima gdje su se susreli s Rimcem i kad je Rimac vidio šta sve rade i čime se bave su odmah dobili ponude za posao”, govori Dragan Pantić, dobitnik državne nagrade Faust Vrančić za robotiku 2020.

Možda to čeka i Bornu Verića, petaša čiji je san izumiti leteći automobil. Prve prepreke svladava automatizirajući rad automobilske rampe koja reagira na težinu samog vozila.

“Onda kad se pali zeleno svjetlo auto krene i kad prođe svjetlosnu barijeru rampa se spušta i pali se crveno svjetlo”, govori nam Borna koji priznaje kako je muku mučio dok nije uočio krivi spoj.

“Onda kad sam napokon skužio šta ide onda sam se bio iznervirao i onda sam bio promijenio i onda sam uspio”, govori.

Popularizacija robotike i mrežno upravljanje radnim procesima ili internet stvari glavni su fokusi. No uz poslove budućnosti kaže treba osmisliti i nove oblIke edukacije.

“Diploma danas nije mjerilo. Na kraju poslovi koji su u budućnosti i koji će generacije koje su sad u osnovnim školama raditi, 60 -70% poslova još ne postoji trenutno”, ističe Pantić.

Ostaje se samo nadati da će takvih poslova biti i u Hrvatskoj, izvještava Ivan Dobran za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari