Na udaru oko 75 tisuća Hrvata! Prijeti im trošak od skoro 20 tisuća kuna zbog EU birokacije?

Hrvatska se žalila na zabranu i radi se na tome da se ona odgodi

Je li obveza ugradnje novih kondenzacijskih plinskih bojlera – novi slučaj toplinskih razdjelnika? Naime, prema odluci Europske unije, od 2015. u Hrvatsku se ne isporučuju klasični turbo bojleri. Kako doznajemo, Hrvatska se žalila na tu zabranu i radi se na tome da se ona odgodi.

Unatoč europskoj direktivi, tehnički je moguće koristiti se i dalje starim bojlerima, jedini je problem što ih na tržištu ima sve manje. Ovakvi turboplinski bojleri u Hrvatskoj se više ne mogu kupiti. Prema europskoj direktivi, kada se pokvare i više se ne mogu popraviti moraju se zamijeniti kondenzacijskim bojlerima, koji manje onečišćuju.

“Otprilike devet tisuća kuna. Sanacija ovisi o tome koliko je to posla… tako da, ako gledate u nekakvom prosjeku, mogli bismo reći cirka oko 18-19 tisuća kuna”, rekao je Tihomir Mihalić, predstavnik plinoinstalatera pri HOK-u.

Velik je to trošak za oko 75 tisuća građana čiji su bojleri stariji od 12 godina. Uz kupnju novog, mora se rekonstruirati i dimnjak pa problem nastaje ako je na njega spojeno više stanova.

“To u višekatnoj zgradi gdje su dva ili tri na istom kanalu su problem ukoliko jedan od tih uređaja zakaže i ne da se popravit”, kaže Mihalić.

Zato je na prijedlog struke Ministarstvo gospodarstva predložilo da se uredba Europske komisije o zabrani ugradnje klasičnih turbo bojlera izuzme na području Hrvatske, kao što je to bio slučaj kada se radilo o atmosferskim bojlerima. Isti problem ima i Njemačka.

“Izuzeće bi bilo dok god ih ima u proizvodnji to bi trajalo dok bi god trgovci imali interesa da ih prodaju”, pojasnio je Dubravko Duvančić iz Udruženja opskrbljivača i distributera plina pri HGK.

Na ovu temu u Bruxellesu će se za dva tjedna održati sastanak. Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba predlaže da se putem Europskih fondova sufinancira ugradnja novih.

“Sad ljudi u nedostatku rješenja, a grijati se moraju, posežu za onim rješenjima koja su najjednostavnija, koaj ulaze u sferu i kriminala,a to je da kupuju bojlere na izvaneuropskom tržištu BiH i Srbiji”, riječi su Zdravka Vladanovića iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Zagreba.

Doznajemo, Fond za energetsku učinkovitost planira sufinancirati ugradnju kondenzacijskih bojlera, no kada točno, još ne znaju.

Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja