POSTOJE IZNIMKE

Na većinu fakulteta se vraća nastava uživo: ”Napokon povratak na staro, mislim da je svima drago”

Ilustracija: Riportal

Uputa Ministarstva obrazovanja je da se nastava na fakultetima što je više moguće održava licem u lice

Bliži se i početak nove akademske godine. Nakon godinu i pol online nastave prema uputi Ministarstva, i na fakultete se vraća nastava uživo. Za studijske programe koji bi se i dalje izvodili online, bit će potrebno odobrenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Nakon tri semestra studiranja matematike online, u novoj akademskoj godini vraća se u studentske klupe.

Bruna Bandula, studentica Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je:  “Osobno sam jako zadovoljna takvom odlukom jer nekako nakon cijele epizode gdje smo bili izolirani, morali smo se priviknuti na taj novi oblik nastave. Povratak na to staro normalno, u kontakt s profesorima i kolegama, mislim da nam je svim studentima iznimno drago”.

Uputa Ministarstva obrazovanja je da se nastava na fakultetima što je više moguće održava licem u lice. Na PMF-u su zadovoljni, proteklih godinu i pol uživo su održavali samo praktičnu nastavu i ispite.

“Mi nemamo prostornih kapaciteta da to razbijemo u više grupa i održavati ćemo nastavu kao što je bilo i prije. Poticati ćemo studente i zaposlenike da se cijepe. Maske ćemo preporučiti da se nose, a razmak će biti kao i prije pandemije”, rekao je Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetima i dalje ostaje mogućnost održavanja online nastave. S obzirom na to da je broj odrađenih online sati prešao dopuštenu granicu, iz Ministarstva objašnjavaju da će za te programe biti potrebna ponovna akreditacija i odobrenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

“Ovo što se bivalo prošle godine je de facto bilo organizirano da je bilo u suprotnosti s propisima. Zakon dozvoljava da se 20 posto nekog predmeta izvodi u izmijenjenom obliku što je za neke predmete, odnosno za većinu, značilo i kompletno”, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja .

Rijeka

Na riječkom Sveučilištu nastava će se i ove godine održavati prema kombiniranom modelu. O modelima i mjerama na zagrebačkom sveučilištu još odlučuju. U Splitu je u planu što više kontaktne nastave, a sve će ovisiti o kapacitetima pojedinih fakulteta. Sveučilišta u Osijeku i Dubrovniku najavila su povratak nastave Uživo.

“Još očekujemo preporuke mjerodavnih kako će nastava izgledati. U Dubrovniku imamo sreću da imamo više lokacija, zgrada, velike su nam učionice, tako da mislimo da vjerujemo da neće biti problem organizirati distancu ili što već bude preporučeno”, dodao je Mislav Ćimić, glasnogovornik Sveučilišta u Dubrovniku .

Za mnoge ovo znači i povratak studentskog života, a za one koji studiraju izvan mjesta stanovanja da neće skupi najam plaćati bez razloga.

“Studenti koji nisu iz Dubrovnika su zadovoljniji, moći iznajmiti smještaj, biti tu i znati što i zašto plaćaju. Dosta ih je bilo tu, plaćaju i stoje u tom stanu i nema ništa, nema nastave uživo”, rekla je studentica Barbara Bušlje, studentica Sveučilišta u Dubrovniku.

“Nešto što su nam mogli objasniti uživo mi smo to preko sto tisuća aplikacija dobili. definitivno ćemo bolje učiti i steći znanje koje trebamo”, rekla je studentica Antonija Lučić, studentica Sveučilišta u Dubrovniku.

Svi se nadaju da nastavu uživo na fakultetima neće zaustaviti epidemiološka situacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari