Najbolji doktor 2018. upozorava: ‘Ovo je tek početak tonjenja, tek će nam se sve obiti o glavu’

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

‘Ušli smo u kapitalističku državu, a prenijeli smo socijalističko zdravstvo’, kaže doktor Hrvoje Tomasović

Plaća medicinske sestre u intenzivnoj njezi s radnim blagdanima i nedjeljama i s poreznom olakšicom na troje djece, ne može preći 7000 kuna. Osnovna plaća liječnika kirurga je tek nešto više od 11.000 kuna.

Tome treba dodati i nered u obračunu prekovremenih sati, a vrhunac apsurda je da liječnici uopće nemaju sindikat koji s Vladom može pregovarati o svojim plaćama nego to za njih rade – medicinske sestre.

Pa su sestre danas i za sebe i za njih organizirale polusatni štrjak upozorenja u trima Hrvatskim bolnicama. Traže 4 posto veće plaće ali zasad nema izgleda da će ih dobiti.

Gost RTL Direkta bio je abdominalni kirurg Hrvoje Tomasović koji je po ocijenama samih pacijenata proglašen najboljim doktorom 2018. godine, radio je u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, pa se preselio u Split i radio u bolnici na Firulama, kaže da mu je to bilo najgore iskustvo u životu, pa se vratio u Zagreb gdje sad radi na klinici za Tumore u Zagrebu, bio je protukandidat Krešimiru Luetiću za čelno mjesto Hrvatske liječničke komore, ali nema dlake na jeziku pa je ispao iz utrke.

“Ovo sve ja govorim zadnje tri, četiri godine. Kada sam rekao da će, kad će kardiokirurg imati 75 tisuća kuna, tada prestati mito, nered, mene su napali. Ovo vam je pravo stanje sada. Ajde izvadite plaće ovih falših menadžera po falšim firmama, tamo ne postoje plaće manje od 75 tisuća kuna, govori Tomasović i nastavlja:

“Dežurstva vam nisu plaća. Plaća vam je 40-satno radno vrijeme. Normalno, klasično dežurstvo traje 24 sata, a to država ne priznaje kao dežurstvo, to vam ide u prekovremene sate. A 24 sata zapravo budu 32 sata. 90 posto doktora tako radi. Možete reći idem kući, ali tko će radit to ako vi ne”, pita se doktor Tomasović.

Kaže da Europa želi friškog, mladog doktora.

“Zdravstvo nam je služilo za kupovinu socijalnog mira”

“Oni znaju da ništa ne zna, ali oni će ga naučiti. Oni znaju da su naši specijalizanti urušeni. Radio sam u Splitu, specijalizant ne može biti zainteresiran za sedam tisuća kuna plaće, njegovo znanje je upitno, bavi se apartmanima, i svim drugim. Takve stranci neće”, tvrdi.

Iznenađujuće je i da liječnici zapravo nemaju sindikat koji ih predstavlja u pregovorima s Vladom, nego to za njih rade medicinske sestre…

“Nažalost, došao sam do situacije da se sprdam sa svojim kolegama. Nevjerojatno je da liječnici nemaju svoj sindikat. Oni nisu normalni”, iskreno će.

Kaže da se u Hrvatskoj nije ništa promijenilo u zdravstvu i da je sve gore i gore.

“Ušli smo u kapitalističku državu, a prenijeli smo socijalističko zdravstvo. Apsolutno je svejedno da li ja napravim jednu operaciju u mjesec dana ili njih deset – potpuno istu plaću ću dobiti. Istu ja, kao i netko tko je napravio 50 operacija. Zdravstvo nam je služilo za kupovinu socijalnog mira. Ovo je problem svih ministarstava do sada. Ovo je tek početak tonjenja, tek će nam se ovo sve obiti o glavu”, poručio je na kraju Hrvoje Tomasović.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU: