Najradosniji blagdan svaka zemlja slavi na svoj način!

Idi na originalni članak

Iako nas je snijeg ove godine zaobišao, teško je zamisliti da se negdje na drugom kraju zemljine polutke, Božić slavi čak i na plaži

Oglas

Dvjesto metara ispod zemlje, u rudniku soli, Poljaci su dočekali još jedan Božić.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tradicionalno od 1865. godine u špilji se skupljaju građani, ali i rudari s obiteljima.

”To je tradicija koju naša obitelj poštuje desetljećima. Brojni vjernici okupljaju se u jedinstvenoj kapelici kako bi slavili rođenje Isusa Krista”, kaže Joanna Plazinska.

U Bugarskoj ponešto drugačiji božićni ugođaj. Običaj iz devetog stoljeća živi i danas. Muškarci cijeli dan i noć obilaze kuće prenoseći dobre želje.

”Već pet godina sudjelujem u povorci, tako me naučio moj djed s kojim svake godine dolazim”, kaže Marian.

A na drugoj strani svijeta, u Ekvadoru blještava drvca i do 40 metara postavljena su u sve veće gradove. Jer ovdje se Božić slavi na ulicama. Odjeveni u odjeću davnih vremena, uz ples i glazbu slavi se dolazak malog Isusa.

”Već dvadeset godina sudjelujemo u povorci za Isusa Krista. Činimo to s puno ljubavi, cijela obitelj je tu”, kaže Martha Velecela.

Snijeg je ove godine zaobišao većinu zemalja, a do nekih, poput juga Španjolske, nikad ni ne stigne pa su pronašli drugi način kako slaviti.

”U školi surfanja smo Božić odlučili proslaviti tako da smo se okupili, stavili smo kape Djeda Božićnjaka te uživali u lijepom vremenu”, kaže jedan turist.

A u državi koala i klokana ljetne temperature znače da se Božić provodi na plaži.

”Obožavam ovo. Rado ću mijenjati hladno i tmurno vrijeme za lijep sunčani dan na plaži. Ipak je to puno bolja opcija”, kaže John iz Australije.

Od juga do sjevera, svatko je na svoj način obilježio jedan od najvećih blagdana svijeta.
Lada Marinović

Exit mobile version