Nakon Cerarova neuspjeha, Rijeka bi mogla profitirati!

Foto: Ilustracija

Na stranu olitičke posljedice Cerarove ostavke – ali one gospodarske mogle bi ići na ruku Hrvatskoj

Krije li se u slovenskom odustajanju od moderne pruge prilika za luku u Rijeci – razgovarali smo s bivšim i sadašnjim ministrom prometa.

Trebala je to biti modernih 27 kilometara pruge, vrijedne milijardu eura. Drugi kolosijek do Kopra koji bi tu slovensku luku vinuo u nove visine. No Vrhovni je sud poništio referendum koji je potvrdio prugu, a slovenski je premijer prelomio.

“Vlast vraćam u vaše ruke”, rekao je jučer Cerar dajući ostavku na mjesto predsjednika Vlade Slovenije.

Odlazi, jer stopiran je najveći infrastrukturni projekt u Sloveniji. Samo stopiran – odgovoreno nam je u Ljubljani.

“Mislite li sad da ova situacija stopiranja ovako važnog željezničkog prometa može iskoristiti Hrvatska, tako da u samoj luci Rijeka se i dodatan dio tereta usmjeri tamo?”, upitali smo Dejana Židana, potpredsjednika slovenske Vlade.

“Luka Koper radi dobro, brzo se razvija. Komplikacije oko izgradnje drugog kolosijeka ne znače da ga neće biti. U svakom slučaju, Slovenija će graditi drugi kolosijek za svoju luku i obalu, čime će se omogućiti da se luka Koper dalje razvija, tako da neće utjecati na konkurentnost ili nekonkurentnost drugih luka”, tvrdi Židan.

Ono što je ta željeznica za luku Koper, nizinska je pruga u Hrvatskoj za luku Rijeka. Može li se, po principu dok jednom smrkne – drugom svane – iskoristiti zastoj u Sloveniji – pitali smo u Vladi.

“Bez obzira na odluku Vrhovnog suda u Sloveniji, mi smo ovaj dio od Zagreba prema mađarskoj granici definirali, Dugo Selo – Križevci se gradi, a Križevci – Koprivnica – mađarska granica smo osigurali sredstava i očekujemo raspisivanje natječaja u ovoj godini. Ovaj dio od Zagreba prema Rijeci je u projektiranju”, kazao nam je Oleg Butković (HDZ), ministar mora, prometa i infrastrukture.

A to se radi presporo, upozorava Butkovićev prethodnik i poručuje – situacija u Sloveniji može se iskoristiti.

“Ovo će usporiti sam razvoj Kopra i to je šansa za Hrvatsku da ubrza svoje aktivnosti za izgradnju riječkog prometnog pravca, a samim time purža se prilika i koncesionarima u Rijeci da planiraju svoj daljnji razvoj”, kazao nam je Siniša Hajdaš-Dončić (SDP), bivši ministar prometa.

Kad bi se pruga u Hrvatskoj modernizirala – što bi se moglo dogoditi do 2022. – od mađarske granice do Rijeke putovalo bi se manje od tri sata. U Rijeci se ne žele veseliti stopiranju u Sloveniji, ali s nestrpljenjem očekuju modernizaciju hrvatskih pruga.

“To je ja bih rekao za sljedeći period ovog pravca najvažniji projekt i njegovim završetkom mi ćemo moći tržištu ponuditi jednu novu kvalitetu, a to je brzina i kvaliteta otpreme od luke Rijeka, do krajnjeg odredišta u centralno istočnoj Europi”, smatra Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Za modernizaciju je čini se pravo vrijeme. Jer promet raste, a u Rijeci upravo završavaju jedini takozvani deep sea terminal na Sjevernom Jadranu, koji donosi veće kapacitete.

Reakcije iz Hrvatske: Cerarov predizborni trik

Političkim potresom kod sujeda nisu previše zabrinuti hrvatski političari. Nisu zabrinuti ni zbog pisma koje je slovenska Vlada uputila Europskoj komisiji. Dapače – hrvatski političari vjeruju da je potez dojučerašnjeg slovenskog premijera predizborni trik kojim si želi popraviti rejting uoči nadolazećih parlamentarnih izbora.

Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari