Nakon prosvjeda: Stigli novi policajci, oštrije kazne za upad na privatni posjed

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Samo tri tjedna nakon prosvjeda promjena ima, a vijesti o strožim kaznama brzo su se proširile

Oglas

Da se probleme isplati rješavati prosvjedima pokazao je slučaj iz Međimurja.

Ni mjesec dana nije prošlo od velikog prosvjeda naziva “Želim normalan život” i već su se počele događati promjene koje Međimurci čekaju desetljećima.

Stigli su im novi policajci, a spremaju se i hitne izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se strože kažnjavalo ulaženje u tuđa dvorišta.

Kuće naoružane kamerama i staklom…

Gotovo četiri metra visok zid, bodljikava žica i mreža kao protuprovalni mehanizam. Jer lopovi su u jednoj ulici u Pribislavcu česti gosti.

Kuće su naoružane kamerama pa čak i staklom koje bi trebalo spriječiti kradljivce.

“Bez čega ste ostali? Prvi put bez novca, pa bez kokoši, zečeve, kompresor, razni alati”, kazao je Miljenko Novak iz Pribislavca.

“Pa evo malo je i smiješno, ali vjerujte mi. Ostao sam bez svinje, ukrali su mi kompletnu svinju osušenu, ispraznili su mi škrinju. Ukrali su mi i 50 litara vina”, rekako je Željko Popupec iz Pribislavca.

Krađe su samo jedan od razloga prosvjeda

Krađe su samo jedan od razloga zašto su stanovnici ulice Ante Starčevića u Pribislavcu organizirali prosvjed. Među njima je i Alen Pancer. Za svoje probleme krive prve susjede.

“Svaki mjesec pljačka barem jedamput. Više nisam ni prijavljivao slučajeve gdje su krali alate. Dok sam vidio da su mi ukrali psa i tražili otkupninu, opljačkali mi ženu…”, kazao je Pancer.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Pribislavcu živi 3200 stanovnika, od čega 800 pripadnika romske nacionalne manjine. Njih više od osamdeset posto živi u tom naselju.

Samo tri tjedna nakon prosvjeda promjena ima. Povećan je broj kontaktnih policajaca, a spremaju se i izmjene zakona, prema kojima bi se neovlašteni ulazak u dvorišta oštrije kažnjavao.

“Mi smo prošli tjedan razgovarali s ministrom pravosuđa koji je rekao da prilikom prve izmjene zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira će ti naši prijedlozi biti uvaženi”, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Vijesti o strožim kaznama brzo su se proširile

Vijesti o strožim kaznama brzo su se proširile i romskim naseljem.

“Počeli su oni sami među sobom dogovarati da to što rade nije dobro. I da se treba smiriti”, kazao je komunalni redar u Pribislavcu, Zoran Oršuš.

Kao i ostalim romskim naseljima problem je obrazovanje. Obitelj Pavić jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti studenticom, budućom medicinskom sestrom i gimnazijalkom.

“Jesu li vaše kćeri jedine obrazovane ovdje? Imaju još jedne u ulici koje idu u školu, ali ne vjerujem da će je završiti. Stvarno smo na lošem glasu i zato smatram da je važno da idu u vrtić jer su ti počeci jako važni”, rekla je Ljubica Pavić iz Pribislavca.

Uključenje u predškolski odgoj

S tim se slaže i načelnica, pa će rano uključenje u predškolski odgoj biti još jedan od zahtjeva iz Pribislavca.

“Osnovni je to problem, dječica trebaju biti uključena u predškolski problem od treće godine, odnosno od samog rođenja”, istaknula je načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić.

Raniji predškolski odgoj, još policajaca, više socijalnih radnika, posao za nezaposlene Rome. Zahtjeva ima puno, ali nešto se, nakon dugo godina barem počelo mijenjati.
Kristina Čirjak

Više u VIDEOPRILOGU:

Exit mobile version