NAPETI PREGOVORI O ULJANIKU I 3. MAJU: ‘Razišli smo se u stavovima, svako je držao svoje’

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

U Rijeci cijeli dan traju pregovori oko Uljanika. Za stol su sjeli i predsjednik Uprave Grupe Uljanik Gianni Rossanda i predsjednik NO 3. maja

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nervoza na licima sudionika sastanka. Većina bez komentara. Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda, tijekom zatvorenog sastanka tek je kratko izašao pred novinare.

Rossanda je kazao kako nema novosti vezanih uz istragu DORH-a unutar Uljanika te da se ne boji da bi mogli nešto pronaći. Za sada ne namjerava otići s čela Uprave. To će, kaže, učiniti, kada se završi restrukturiranje.

“Da su se stekli uvjeti oko usvajanja programa restrukturiranja ranije, bio bih otišao ranije, a sad smo prisiljeni se trpit svi skupa”, kazao je Rossanda.

Krizni stožer 3. maja inzistira na, po njima, ključnim uvjetima. “Ja sam osobno tražio i u ime 3. maja i Kriznog stožera da se gospodin Percan izdvoji iz društva 3. maj, međutim, dobio sam odgovor od gospodina Rossanda, kao predsjednika Uprave, da oni to ne žele”, kazao je Predrag Knežević, predsjednik Kriznog stožera 3. maja.

Uz radnike je čvrsto stao župan primorsko-gorsanki Zlatko Komadina. Povjerenje prema upravi je, poručuje, nestalo. “Prihvatili su da se pozajmica, u vremenu kad se može realizirati vrati, da se nastavi proizvodnja u 3. maju i treće da 3. maj nastavi poslovati, kad se steknu uvjeti kroz plan restruktuiranja”, kazao je.

“Sama Uprava je sad shvatila da je došao svemu kraj, znači tom poslovanja u 3. maju iodnosu radnika, nekog povjerenja i nas svih sindikata i Kriznog stožera”, kazao je Mladen Bučar, zamjenik predsjednika Kriznog stožera 3. maja.

Radnici 3. maja pozivaju Vladu da osnuje svoju Kriznu Upravu, koja će nadgledati što se događa u riječkom brodogradilištu.

U razgovoru za RTL Danas, Juraj Šoljić iz Kriznog stožera za 3. maj kazao je što se događalo na sastanku iza zatvorenih vrata.

“Prvi je sastanak bio u Primorsko-goranskoj županiji gdje se sastala Uprava Uljanika i Nadzorni odbor s Kriznim stožerom za 3. maj. Razišli smo se u stavovima, svako je držao svoj stav.

Uprava će ostati, tako je izjavio Rossanda i da direktor 3. maja ostaje. Održane je i Nadzorni odbor gdje je većina članova NO ponovila stav, a ja kao predstavnik radnika u NO inzistirao sam da dođe do smijenjivanja Uprave.

Većina predstavnika Uljanika koji sjede u NO je stava da direktor ostane do izvanredne skupštien i imenovanja novih nadzornih odbora i Uljanika, onda bi tek u manjim društvima došlo do promjene”, kazao je Šoljić.

Objasnio je i kako je došlo do toga da se Uljanik spoji s 3. majem. “Ako se javnost sjeća, u pristupanju Hrvatske u EU, Vladi je u pregovorima s Europskom komisijom i EU postavljen je uvjet, mada čujemo da nije bio uvjet, da se hrvatska borodgradilišta privatiziraju. U petom krugu natječaja Vlada je odarala Uljanik da kupi 3. maj”, kazao je.

Šoljić tvrdi da je stanje u Uljaniku ozbiljno.

“Plaća za srpanj je kasnila i bila je uplaćena s 31. kolovozom. Bitno je napomenuti, apeliram na Vladu RH da što prije da usmenu garanciju brodovlasnicima da ovi brodovi koji su pred otkazivanjem ili se revidiraju ugovori, da se da garancija brodovlasnicima da se ti brodovi završe u 3. maju jer život znače za 3. maj. 1680 je zaposlenih tamo”, kazao je Šoljić.

Ida Balen

Exit mobile version