Natrag na posao s minimalcem ili ključ u bravu? Radnici Uljanika izabrali manje zlo

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Radnici Uljanika nalaze se između čekića i nakovnja

Nakon gotovo mjesec dana štrajka radnici Uljanika od sutra se vraćaju na posao. Dva od tri uvjeta štrajkaša su ispunjena: smijenjeni su stara Uprava i Nadzorni odbor. Treći uvjet, isplata plaće za rujan, tek je djelomično ispunjen isplatom minimalca.

Radnici Uljanika između čekića i nakovnja – štrajkom moraju održati pritisak prema svim akterima, ali radom moraju zadržati naručitelje brodova.

Natrag na posao s minimalcem ili ključ u bravu – sažetak je sastanka radnika Uljanika i nove Uprave. Izabrali su kažu, manje zlo.

“Revoltirani normalno da jesmo, ali realno stanje je takvo da ako se ne pokrenemo – nas više nema”, kaže Deni Širol iz Stožera za brodogradnju Uljanik.

No, nekima povratak na posao neće biti lak. “Ima radnika, mislim – svi smo u istoj situaciji, koji nemaju za marende, nemaju za benzin, nemaju za ništa”, dodaje Toni Nikolić, jedan od radnika Uljanika.

Zbog rupe u sustavu radnici koji su na bolovanju nisu dobili ni minimalac. “Mi koji smo na bolovanju, nas je tristotinjak, ostavljeni smo doslovno na cjedilu”, upozorava Ivan Pavletić, radnik Uljanika na dugotrajnom bolovanju.

Ali – drugog izlaza nema. Treba izdržati do odobrenja novog plana restrukturiranja.

“Ne može se očekivati da će uprava u roku od 10 dana napraviti čuda, ono što su 10 godina uništavale druge uprave, stvarno je nemoguće da se nađe takvo rješenje”, svjestan je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovec.

Nova uprava ga ipak traži. Posljednjih tjedana, danonoćno radi na planu restrukturiranja. “Plan restrukturiranja je gotovo spreman za ići na razgovor s Ministarstvom i Vladom Republike Hrvatske”, najavio je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić.

A nakon toga na Europsku komisiju koja će potvrditi ima li Uljanik uopće priliku za opstanak.

Plenković s Novinskim razgovarao o Uljaniku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima vlasnika Smart Holding grupe iz Ukrajine Vadima Novinskog, a razgovaralo se o zainteresiranosti Smart Holdinga za ulaganja u Uljanik grupu, priopćeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Plenković i Novinski imali su konstruktivan i otvoren razgovor o zainteresiranosti Smart Holding grupe za ulaganja u Uljanik grupu”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je vlasnik ukrajinske kompanije Novinski zatražio detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanik grupe, pruži dodatna saznanja.

Uz premijera Plenkovića, na sastanku je bio ministar gospodarstva, poduzuetništva i obrta Darko Horvat.

Prema podacima s web stranica Smart-Holdinga, to je jedna od najvećih proizvodnih i investicijskih grupa u Ukrajini. Ulaže u poduzeća u područjima poput metala i rudarstva, nafte i plina, bankarstva, poljoprivrede, maloprodaje, brodogradnje i nekretnina. Sudjeluje i u drugim projektima kao portfeljni investitor.

Od 2005. godine, Smart-Holding uključen je u brodogradnju putem svoje tvrtke Smart Maritime Group (SMG) koja je vlasnik brodogradilišta Kerson i Nikolaev. Oba ta brodogradilišta zauzimaju značajno mjesto u sektoru brodogradnje, kako u Ukrajini tako i u regiji Azov-Crno more.

Klijenti tih brodogradilišta dolaze iz Nizozemske, Norveške, Velike Britanije i drugih zemalja, kaže se na službenom webu Smart-Holdinga.
Ivan Dobran

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari