IMA LI KONTROLE?

NE PALI SE LAMPICA?! Zašto Poreznoj nisu sumnjivi silni stanovi, kuće i automobili?

Idi na originalni članak
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Rješenje za nesrazmjer postoji, smatra poreznik Žgombić. Imovinska kartica za sve

Oglas

Bužanova, 112m2
Tuškanova, 160m2
Veslačka, 60m2
Božidara Adžije, 101m2
Nova cesta, 106m2
Branimirova, 45m2
Harambašićeva 28m2 i 34m2
Slovenska, KLUB

Osim svih tih stanova još uvijek je nejasno i zašto je policija na dan uhićenja s Kovačevićem pretresla prostor u središtu Zagreba u luksuznom Ban centru gdje metar kvadratni ide i do 7000 eura. Ni na Kovačevića ni na njegove firme ne glasi nijedan stan u ovoj zgradi

Pogledajte više u Videoprilogu:

Kako piše Jutarnji istražitelji su utvrdili da su Kovačević i njegova supruga od 2005. ukupno legalno uprihodili 7 milijuna kuna – a u tom periodu Kovačevići su stekli nekretnine vrijedne 6 milijuna kuna, u gotovini je kod prijatelja sakrio 12 milijuna kuna + još 7 milijuna imao je u banci.

Hoće li biti teško dokazati taj nesrazmjer imovine s obzirom da je porezna utvrdila taj nesrazmjer od 4 milijuna kuna? Pa gledajte tehničkih problema ćemo imati ali taj posao porezne je preliminarni posao i on je prilično površan”, kaže odvjetnik Dragana Kovačevića, Ivo Farčić.

Površan kaže odvjetnik Kovačevića – detaljan, kako piše NACIONAL. Porezni USKOK u jednom od svojih izvješća navodi da Kovačević “zbilja veliku količinu novca daje za vozila koja poklanja odabranim ženskim osobama, zatim ručkove, večere, ali i zabave na koje dolaze mlađe ženske osobe čije je društvo potrebno platiti.”

Kako je došlo do toga da netko zgrće i troši neprimjećeno – razgovarali smo s poreznim stručnjacima. Objasnili su nam kako nije toliko teško odmah primijetiti nelogične transakcije.

“To je u principu vrlo jednostavno. Je li se u ovakvim situacijama trebaju nekome upaliti lampice i je li se upale lampice? Pa ja bih rekao da ne”, kaže porezni savjetnik i sudski vještak Hrvoje Žgombić.

Nesrazmjer na svim razinama

“Smatrate da porezna baš i ne reagira preventivno? Ja ne mogu to reći, ali porezna uprava bi trebala biti u prvom redu, a čini nam se da tek kad neki istražni organi onda se to razotkrije”, jasno će predsjednik udruge Hrvatski računovođa Vlado Brkanić.

Iz poreznog USKOK-a su nam odgovorili – češljamo račune i samostalno, a ne samo na mig USKOKa.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) analitički i matematički uspoređuje prikupljene podatke o nekretninama, vozilima, plovilima, stanju bankovnih računa i ostaloj imovini građana iz baza podataka Porezne uprave s evidentiranim primicima, te vrši dodatno istraživanje transakcija bankovnih računa i prikupljene dokumentacije (ugovora, računa i dr.). Provjere vrši samostalno i u suradnji s tijelima kaznenog progona.

Kovačević nije jedini – Ivi Sanaderu je utvrđen nesrazmjer u imovini težak 27 milijun kuna – Nadanu “polarnom medvjedu” Vidoševiću nesrazmjer od 38 milijun kuna – na popisu onih za koje se javnost pitala otkud im našli su se i bivši ministri Kuščević, Tolušić, Goran Marić, zastupnik Đakić, braća Milijan i Jozo Brkić, a Mercedes u dvorištu bivše ministrice Gabrijele Žalac isto je uboo u oči prvo novinare, a tek onda možda i nadležne.

Nesrazmjera ima na svim razinama, kolege iz Večernjaka prije šest godina otkrili su da neki i u pučku kuhinju dolaze ne baš pučkim Audijem. Rješenje za nesrazmjer postoji, smatra poreznik Žgombić. Imovinska kartica za sve.

“Ne vidim problema da se podnosi 4,5 milijuna imovinskih kartica. Svatko svoju? Da svatko svoju, onda možete vidjeti i neke čestice za koje može biti sporno otkud su stečene”, jasno će.

Ali, kaže, morale bi postojati ozbiljne sankcije ako netko mulja s upisom imovine u karticu, ne kao sad.

Vijesti.hr

Exit mobile version