NEDOSTAJE NAM I – GROBARA! U Rijeci ih se traži četvero no – nema interesa!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Plaće im rastu, ali grobari odlaze… To postaje sve veći problem s kojim su suočene sve županije

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Umire nas više nego što se rađa pa nam nedostaje i grobara. Čak četvero traži ih se u Rijeci, ali njihova mjesta teško se popunjavaju.

Komunalna poduzeća su u problemima – tko će nas pokapati? Umire nas više nego što se rađa pa nam nedostaje i grobara. Jednostavno, nema ih dovoljno. Plaće im rastu, ali grobari odlaze, što postaje sve veći problem s kojim su suočene sve županije. Brojni natječaji otvoreni su i sada, a u potrazi za grobarima su i u Varaždinu.

U Varaždinu je sedam grobara. Nedovoljno, traži ih se još dvoje. Biti grobar, kažu, fizički je, ali i psihički težak posao.

“Radni dan traje 7 i pol sati, naša zadaća je da pripremimo pokojnika, pripremimo grabe za pokojnike, spustimo pokojnika u grabu… Kasnije treba pokojnika pokopati, staviti gore vijence i s tim završava jedan dio posla”, objašnjava nam Miroslav Šopan, varaždinski grobar.

Sve to bilo je preteško za dvojicu njegovih kolega koji su proteklog mjeseca napustili ovaj posao. “Da li je kiša, da li je sunce, da li je graba, da li je grobnica, minus ne pita, a plaće male”, nadodaje Mirolsav Šopan.

No u posljednje vrijeme plaće su im narasle. Prosječna je oko pet tisuća kuna.

“Natječaj je u tijeku, mi znamo da to nije previše atraktivno zanimanje, ali naši uvjeti su u redu. Tako da se ipak nadamo da će javiti ljudi koji trebaju posao i da ćemo uspjeti pronaći nekoga”, smatra Alen Runac, direktor Parkova Varaždin.

I ne traže se grobari samo u Varaždinu. Nedostaje ih diljem zemlje, čak četvero traži ih se u Rijeci, ali njihova mjesta teško se popunjavaju. “Ne može svatko ovo raditi, privikne se. Kolega i ja smo interventni, mi vidimo i saobraćajke i sve”, kazao je Dražen Presečki, varaždinski grobar.

Pa ni ne čudi što nitko ne želi biti grobar. “Stanje trenutno nije kritično, ali sigurno da ćemo biti u problemima”, smatra direktor Runac. Od početka godine u cijeloj zemlji traženo je više od 40 grobara.

Uz grobare, provjerili smo i koja su trenutačno najtraženija zanimanja na Zavodu za zapošljavanje:

To su konobar, prodavač, čistačica, kuhar, vozač, medicinska sestra, zidar, bravar, zaštitar osoba i imovina te frizeri. Slobodnih je radnih mjesta 19.693 stoga pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je u Hrvatskoj broj nezaposlenih čak 130.475.

Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari