NELAGODA U GORSKOM KOTARU: Mještani s obje strane Kupe ne žele da ih dijele ograde!

Nakon što je Slovenija zbog izbjeglica opet počela podizati ogradu uz svoju granicu s Hrvatskom i to na prijelazima Macelj i Bregana, uznemirili su se mještani Gorskog kotara koji žive uz Kupu. Na prijelazu Blaževci- Sodevci bila je Maja Brkljača

Na prvi pogled idila. Pažnju privlači tek plavi krov malograničnog prijelaza. Na slovenskoj strani, uz Kupu i ogradu u svom dvorištu, živi Karlo Koprivec. Država ga nije pitala dozvolu, vojska je, kaže, došla i postavila klimave panele koji ne mogu zadržati nikoga.

“Ne možeš meni zatvoriti put u moju kuću. Na zid kuće su šarafali ovu ogradu”, kaže Karlo.

I nizvodno – gorčina. Na Andrejevoj zemlji ostali su nosači na kojima je bila žilet žica. Ostale su i ružne uspomene.

“Kad su ljudi vidjeli drugi dan, kad je ovdje ležalo pet komada divljači, mrtve, izrezane, malo su promijenili i oni mišljenje. Ali hvala Bogu riješili smo se one žilet žice”, priča nam Andrej Rade iz Sodevaca.

Slovenci koji žive uz rijeku eventualno novo postavljanje žilet žice nazivaju katastrofom. Ne žele da ih od susjeda dijele žileti koji ionako, tvrde, neće zaustaviti izbjeglice.

Isto misle i Hrvati s druge strane obale. Na području Vrbovskog granica sa Slovenijom uz Kupu duga je 29 kilometara.

“Tko odluči, mislim da ga to ne može zaustaviti”, smatra Nikolina Osojnički.

Nabujala Kupa zimus je čupala žilet žicu koja je tako postala još opasnija. U strahu od nove žice mještani s obje obale političarima šalju istu poruku.

“Mislim to je jedan suživot koji nijedna žica ne može rastaviti”, poručuje Zdravko Osojnički.

Prvi čovjek Vrbovskog kaže kako svaka žica uz Kupu šteti. “Mislim da žilet žice neće biti, a da će države same sebi odrediti nekakve zaštite od prelaska granica, naročito ilegalnih prelaska migranata”, kaže gradonačelnik Dražen Mufić.

S obje strane Kupe čvrsto brane svoje dobrosusjedske odnose koje, kažu, neće narušiti ni žica ni paneli, a ni i izbjeglice ako na putu za bolji život prođu kroz njihov kraj.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari