PODMAŽI SKIJE

Nema ski passa bez green passa! Donosimo sve što trebate za skijanje u Austriji, Italiji, Sloveniji ili BiH

Ilustracija

U agencijama procjenjuju da će 120 tisuća Hrvata na skijanje bez obzira na koronu, na Jahorini se raduju svojim najboljim gostima – Balkancima

Dolazi sezona skijanja, a skijanje vole i cijepljeni i necijepljeni, ali na skijalištima ih ne tretiraju svuda jednako. Cijepljeni su dobrodošli svuda, od Nassfelda do Jahorine, ali necijepljeni moraju pripaziti gdje i s kakvom potvrdom idu. Tako recimo u Austriji na skijalište mogu samo ako su koronu preboljeli, pišu RTL Vijesti.

U Italiji, pak, necijepljenima na skijalištu priznaju i negativan kovid test, naravno ako ga radite svaka dva dana.

Ipak, necijepljenima će Bosna i Hercegovina možda biti i najbolji izbor, jer su i mjere ondje najblaže. Za tu zemlju zato kažu i da će biti najveći dobitnik ove skijaške korona sezone. Korona slalom na omiljenim hrvatskim skijalištima za RTL Direkt odvozila je Kristina Čirjak.

Uz skije i pancerice obavezna skijaška oprema su i COVID potvrde. U Italiji do cilja možete ako ste cijepljeni, preboljeli ili testirani. Hrvati su ondje već odvezli prvi lauf.

Nino Stančić Vrančić, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja:

“Mi smo se sad vratili s Kronplatza i sada u petak putujemo u Altu Badiu, pa ćemo vidjeti kakva će pravila biti kad bude više ljudi. Sada nas je bilo 500 do 100 Hrvata.  Morali smo imati EU COVID potvrdu i nju spojiti s tzv. green passom odnosno aplikacijom povezati ski pass i EU covid potvrdu.”

U Italiji, ali i u Austriji, teže se diše jer u ski liftu, na žičari i sedežnici morate nositi FFP2 masku. Ako se želite  spuštati po Obertauernu, Kitzbühelu ili nekom drugom austrijskom skijalištu, a niste cijepljeni ni preboljeli, ne može. Testove ne priznaju.

Mona Maier,  zamjenica direktora skijališta u Obertauernu:

“Ovo su naravno teške okolnosti ove godine, ali snaći ćemo se jer smo dobro pripremljeni. Neće biti problema nositi se s ovim restrikcijama kako bi svi bili sigurni.”

Slovenci primaju i one koji su testirani. Koronapravila neće mimoići niti male skijaše.

Ana Magdić, voditeljica prodaje u turističkoj agenciji:

“U određenim zemljama se mogu na skijalištu testirati, dok je za Austriju nužno iznad 12 godina da su cijepljena ili preboljela. Italija  će im priznavati test, a u Sloveniji mogu djeca s testom ući u hotele, na skijališta.”

2020. na početku skijaškog tjedna Hrvati su jurili prema Kranjskoj Gori, Rogli i Kronplatzu kao da je besplatno. U životu prije korone oko 200 tisuća Hrvata nije moglo bez skijanja po Austriji, Italiji i Sloveniji, a onda je stigao COVID, pa su lani skijališta uglavnom bila zatvorena, a skijaši prisiljeni skije ostaviti u garaži.

Ovo je njihov veliki povratak na stare staze. Ali trendovi su se ipak malo promijenili.

“Tradicionalno je to s prvim rezervacijama bila Italija i Austrija, ali s podizanjem mjera u Austriji, sve je pojačaniji interes za Sloveniju i Bosnu i Jahorinu koja je ove godine čak više tražena nego ikad”, kazala je Magdić.

Na Jahorini party. Osim svakodnevnih koncerata, imaju pet novih žičara i novu gondolu. I dobre stare goste, Balkance. Strogih mjera ovdje nema.

Glavni direktor Jahorine Dejan Ljevnaić:

“Cijeli prosinac smo rasprodali, u januaru sve, u februaru isto. Uglavnom nam dolaze gosti iz bivše Jugoslavije, i možemo da se pohvalimo da se Jahorina vratila na mapu europskih skijališta.”

U agencijama procjenjuju da će 120 tisuća Hrvata na skijanje bez obzira na koronu.

“Evo i u našem ski shopu možemo zaključiti da sve ide prema onim brojkama od 50 do 70 posto iz 2019. Sada nas u Altu Badiu ide 300, prije tri godine 450, eto na nekim brojkama smo na 70 posto”, kazao je Stančić Vrančić.

Najzahtjevnije staze bit će u Austriji, jer je do njih zbog mjera najteže doći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari