PRIJEPORI NE PRESTAJU

VIDEO ‘Nerad nedjeljom će donijeti nove gubitke: Povući će za sobom i otpuštanje radnika’

Idi na originalni članak
Goran Kovacic/PIXSELL

Gubici u periodu zabrane rada nisu bili mali

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Trgovine su još uvijek zatvorene, no pripreme za potpuno otvaranje šoping centara su u punom jeku. Tijekom dana dobili su detaljne upute Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Za trgovine i ugostiteljske objekte vrijede već izdana pravila. U centrima više neće biti klupa za odmor, zrak će se češće ventilirati, prostor čistiti. Broj posjetitelja je ograničen na 15 kupaca na 100 kvadrata i šoping centri će morati kontrolirati broj ljudi koji su ušli i izašli.

Direktor trgovačkog centra u Puli Stevan Muidža kaže da su spremni i da se zakupci vesele početku rada. No, neće svi imati isto radno vrijeme: ”Oni koji rade više od 10 sati napravit će pauzu i dezinficirati prostore”.

Izašli su im u susret, u četvrtom i petom mjeseci oprostili zakupninu. Od prvog lipnja je i smanjili sve kako bi se zajedno održali. A gubici u periodu zabrane rada nisu bili mali.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, napominje: ”Mi ne osporavamo epidemiološke razloge zbog kojih su neprehrambene trgovine bile zatvorene, ali to naravno povlači ogromne gubitke. Mjesec i pol dana smo bili zatvoreni. Samo ova kuća ostala je bez 150 milijuna kuna prihoda”.

Njihove trgovine uglavnom su otvorene, ostala je još jedna u šoping centru koja čeka ponedjeljak. Ovaj im je tjedan, kaže, pokazao da su se kupci rado vratili i da čak imaju manji pad no što su očekivali, no dugoročno je, kaže, još rano za prognoze, a muči ih i nedjelja: ”Nerad nedjeljom će donijeti nove gubitke, to će povući za sobom optimizaciju poslovanja i otpuštanje radnika”.

Jer nedjelja je, ističe, u neprehrambenom sektoru drugi najjači dan u tjednu. Između 15 i 20 posto tjednog prometa ostvaruju nedjeljom.

Sanja Čatipović

Exit mobile version