TRAGEDIJA JOŠ TRAJE

VIDEO Nezapamćeni pomor pčela u Međimurju, pčelari u suzama: ‘Ako nešto volite i to ugiba, to je dio vas’

Idi na originalni članak

U cijelu priču uključio se državni inspektorat

Oglas

Nezapamćeni pomor oko 60 milijuna pčela u Međimurju. Očajni pčelari u suzama pričaju o tragediji koja je počela u subotu i još traje. Sumnjaju da je neki poljoprivrednik u blizini koristio nedozvoljene insekticide koji su otrovali pčele. Veterinari i forenzičari istražuju što se dogodilo, a zbog svega je županija proglasila prirodnu nepogodu.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Pčele padaju na tlo

Umjesto da vrcaju med, pčelari skupljaju mrtve pčele. Oko 60 milijuna pčela uginulo je u samo tjedan dana u nekoliko međimurskih sela. Jedna za drugom izlaze iz košnice i padaju na tlo. Mrtve kukce šokirani pčelari skupljali su u tačke i spaljivali cijele rojeve.

”Ovakvo ponašanje u životu nisam vidio. Bilo je uginuća pčela svake godine nešto i to je trajalo dan dva maksimalno. Ovo sad traje već 10 dana. Svaki dan padaju. I ovo je sad sitnica kako ih je bilo neki dan jer ih i nema više puno”, rekao je pčelar Antun Hruška.

”55 košnica. Sve su stradale. jedne su sad već prazne, druge isto tako imaju. Pčele leže, sve su zaražene i one će pasti kroz koji dan. Polako nestaju. Leglo više neće imati tko grijati, prehladit će se i sve će to trebati uništiti druge pomoći nema”, kazao je pčelar Antun Tot.

Oko košnica se uvijek ide u zaštitnom odijelu, ali sada ni to nije potrebno. Pčele su toliko dezorijentirane da se drže na ulazu u košnicu, tek koja leti i jedna od njih milijun ubode. Pčele doslovno umiru jedna za drugom i ispadaju iz košnice. One su sve na ulazu ošamućene. Pčelarima se čini da je upravo ljudska ruka odgovorna za ovaj nezapamćeni pomor. U Podturenu smo kod Damira i njegove pčele padaju mrtve.

”Na jedan način su ruke vezane i mi koliko možemo saniramo štetu. Pomažemo pčelama i svaki dan je sve gore”, izjavio je pčelar Damir Strojko.

Sumnja se na pesticid

Kako je ovih dana uljana repica u cvatu pčele su bile u poslu, ali sada se sumnja da je netko u okolici pesticidom prskao repicu pa su nastradale košnice. Sveukupno stradalo je oko 1500 košnica, a u samo jednoj može biti od 50 do 70 tisuća pčela.

”U razgovoru s veterinarskim inspektorom ja sam rekao što mislim. Rekao sam da uzrok mora biti prskanje cvijeta na kojeg idu pčela ili zanošenje na medonosno bilje. Ja drugi razlog ne vidim. Ja mislim da je u pitanju insekticid. Analize će pokazati”, kazao je predsjednik Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

U cijelu priču uključio se državni inspektorat koji istražuje je li smrt pčela povezana s pesticidom poprskanim na okolnim poljima, a prema riječima pčelara, ratari su odmah zaorali repicu za koju se sumnja da je bila tretirana. U sve se uključio i međimurski župan koji se danas sastao s pčelarima.

”Proglasio sam prirodnu nepogodu zbog pomora pčela kako bi pčelari si mogli nadoknaditi štetu koja je nastala. Ono što je najvažnije je utvrditi odgovornost zašto se to dogodilo pa smo pozvali sve inspekcijske službe”, rekao je župan Matija Posavec.

U Ministarstvu poljoprivrede u ponedeljak nismo dobili konkretan odgovor kako će pomoći pčelarima. Sada se čekaju rezultati analize da se utvrdi krivac. Pčelare brine hoće li im proći zahtjev za odštetu zbog prirodne nepogode, ako se utvrdi da je uzrok pomora pčela pesticid. Institucije sada trebaju bez puno zujanja dati što više meda.

“Koliko vam je teško ovo gledati? Uh, najteže. Jer ako vi nešto volite i to ugiba to je dio vas!”

Vijesti.hr

Exit mobile version