VJEROVATI MU ILI NE?

VideoNije Putin odustao od Kijeva, Ukrajinci su ga obranili. A puca se i dalje

Ilustracija: Twitter (Ministarstvo obrane Ukrajine)/ Ilustracija

Vjerovati Putinu da povlači svoje trupe sa sjevera Ukrajine ili ne? Sjećate li se kad je ‘povlačio’ svoje trupe s granice jer su ‘završile vojne vježbe’?

Je li na vidiku kraj rata u Ukrajini? Svi se tome nadaju nakon što je danas, 34. dan invazije, na pregovorima konačno postignut neki pomak. Rusi kažu da će drastično smanjiti vojnu aktivnost u Kijevu i Černihivu. Odjednom postoji i mogućnost sastanka između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

A pojavile su se i informacije da su Rusi već počeli povlačiti neke snage iz Kijeva. Makar, CNN večeras piše da se večeras u ukrajinskoj prijestolnici pucalo. Je li na pomolu preokret, je li ovo samo Putinova finta, ili je možda Rusija počela shvatila da gubi? Sve je ispitao Ivan Skorin. za RTL.hr.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Restoran kod Kijeva, znanstveni institut, zgrade, stanovi, šoping centar, naselja kraj Kijeva, malo sjevernije je Černihiv toliko razoren da su ga već počeli zvati “Mariupolj sjevera”. Famozna ruska kolona, pa raketiranje te kolone, tisuće mrtvih, sve je to bilo za ništa. Besmisleno. Uzaludno. Ništa od Sjevera – Rusi su odustali, ali nisu kao poraženi, više je to gesta dobre volje.

Aleksandar Fomin, zamjenik ruskog ministra obrane:

“Ministarstvo obrane Ruske Federacije odlučilo je uvelike smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva kako bi se povećalo obostrano povjerenje i stvorili uvjeti potrebni za daljnje pregovore, te kako bismo postigli konačni cilj, a to je potpisivanje sporazuma.”

Ne, nije Rusija odlučila već su Ukrajinci odlučili za njih. Obranili su se. Sjever ostaje nepokoren. Tako to vidi britanski novinar John Sweeney koji je od prvog dana rata u Kijevu, a danas ne skriva oduševljenje: “Ruska vojska odlazi iz Kijeva. Hehehe…”

Politički analitičar RTL-a Vlatko Cvrtila odgovara na pitanje je li ovo priznanje Putina da neće osvojiti Kijev zato što ne može osvojiti Kijev?:

“Ovo je jedan veliki iskorak jer Kijev je bio jedan od ključnih ciljeva u ruskoj strategiji. Očito da oni nisu mogli postići svoj vojni cilj i ustvari su odustali od nečega što sigurno nisu mogli osvojiti.”

Što se u stvari događa?

Na sjevernom frontu Rusi su u istoj poziciji već mjesec dana. Okružili su Černihiv, stigli u predgrađe Kijeva sa sjeverozapada, ali su potisnuti. Protunapadi Ukrajinaca su se zaredali. I sad kad su Rusi najavili povlačenje svi se pitaju kako će to izgledati na terenu – hoće li stvarno njihove brigade nestati na sjeveru?

Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org: “Dakle bilo kakvi potezi s te strane koja se pokazala lažljiva i agresivna jako vjerojatno su u cilju postizanja što boljeg uspjeha na bojištu i pod krinkom priče o deeskalaciji će izvest preraspodjelu.”

Sjećate se prizora tjedan dana prije početka rata kad su Rusi pokušali uvjeriti svijet da njihove brigade na ukrajinskoj granici samo vježbaju, da Zapad histerizira, pa je njihovo ministarstvo objavilo lažno povlačenje.

Američki obavještajci predviđaju da će za vrijeme povlačenja Rusi dodatno raketirati Kijev. Večeras za državnu televiziju glavni ruski pregovarač Medinski poručuje da deeskalacija ne znači prekid vatre, a da je mirovni sporazum još daleko. I američki predsjednik – nakon zoom sastanka s kolegama iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije – kaže – vidjet ćemo.

Joe Biden, američki predsjednik na pitanje vidi li ovo kao da rat ide svome kraju ili vidite to kao da Rusija kupuje vrijeme za pripremu novih vojnih akcija?

“Vidjet ćemo. Ne iščitavam ništa iz toga dok ne vidimo što će napraviti. Vidjet ćemo hoće li napraviti ono što su predložili.

Inače baš danas stižu prizori s juga iz Mikolajiva o najmanje 12 mrtvih u raketiranju glavne zgrade vlasti. Prizori razaranja se nastavljaju, nikakvi prizori povlačenja još nisu stigli. Oko Kijeva se i večeras čuju hici. Ljudi su u skloništima. Zvone sirene.

Nezavisni novinar Sweeney komentira ovako: “Gospodine Putin, od*ebite!”, izvještava Ivan Skorin za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views