POVRATAK TURISTA

Nijemci Hrvatsku proglasili zonom bez rizika: ‘Ne vidim ugrozu, život se vraća u normalu’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Njemačka je Hrvatskoj glavno inozemno tržište

Kada su dolazili u Hrvatsku trebao im je PCR test, a sada im pri povrtaku kući neće trebati ništa. Njemački Robert Koch institut Hrvatsku je procijenio zonom bez rizika od moguće zaraze. Osim iz Varaždinske i Međimurske županije, Nijemci iz Hrvatske mogu mirno otići kući kao i u predpandemijsko vrijeme, ali samo automobilom.

Kako na to gledaju turisti u Hrvatskoj i kada bi Nijemci mogli u sve većem broj stići na našu obalu?

Zeleno svijetlo od njemačke vlade dobilo je 19 hrvatskih županija iz kojih Nijemci, ali i Hrvati u Njemačku mogu ući bez negativnog testa i karantene.

Više u VIDEOPRILOGU:

Lina, Njemačka: “Ne vidim ovdje više nikakvu ugrozu. Nakon puno vremena život se vraća u normalu i možemo dati novu šansu turizmu”.

Mayda, Njemačka: “Lijepo je da ne moramo raditi test na povratku jer ne znam kako se ovdje organizirati.”

Iako su Nijemci uglavnom autogosti, oni koji se odluče vratiti zrakoplovom test će ipak trebati.

Romeo Draghicchia, direktor predstavništva HTZ-a iz Njemačke: “Neovisno o tome iz koje zemlje ili iz koje regije dolazi u NJemačku mora prije ukrcaja u avion raspolagati negativnim brzim testom kako bi, kako bi boarding bio dozvoljen”.

Njemačka je Hrvatskoj glavno inozemno tržište

Njemačka je Hrvatskoj glavno inozemno tržište. U zemlji je trenutačno 42 tisuće Nijemaca. Najviše ih je u Istri i na Kvarneru, a nakon sjevernog Jadrana najbrojniji su u dalmatinskim županijama.

Na jugu Hrvatske tradicionalno su na trećem mjestu po broju dolazaka. U prošloj su godini ostvarili 87 tisuća noćenja.

Inga Živkušić, turistički vodič: “Ima ih stvarno koji su potegli i htjeli su Dubrovnik upoznat bez velikih gužvi i to su stvarno bili kvalitetni gosti. Daleko od toga da ih je bilo puno, ali bilo ih je”.

A ukidanje većine korona mjera za putovanje u sve države, Njemačka je najavila 1. srpnja.

Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije: “Kada svi protokoli koje je Europska unija usvojila postanu aktivni i doprinesu bržem prolasku svih granica”.

Tada bi zelena, odnosno covid potvrda trebala postati aktivna i svim putnicima unutar Europske unije omogućiti lakši prelazak i siguran boravak u zemlji, a time i oporavak turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari