ŽELJKO PETKOVIĆ ZA RTL DANAS

Nikad veće količine kokaina u Europi! ‘Hrvatska je stigla kasnije na tržište, ali vrlo brzo idemo u Europu’

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nikad veće količine kokaina koji stiže u Europu, znači i nikad veću potražnju, što je posljednjih godina posebno izraženo i u Hrvatskoj.

O svemu tome RTL-ov Petar Panjkota razgovarao je sa Željkom Petkovićem, pomoćnikom ravnatelja za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Više u VIDEOPRILOGU:

Petković kaže kako je kriminalnim organizacijama koje se bave krijumčarenjem druge pala sjekira u med: “Zadnje dvije godine smo fokusirani na pandemiju covid-a, ali je dobro predvidio jedan analitičar Europola prije dvije godine da će doći na neki način do bombardiranja europskog tržišta s kokainom što se i dešava. Jer ako pogledamo zemlje Latinske Amerika, proizvodnja kokaina zadnjih 15 godina je porasla skoro pa duplo. Znači na godišnjoj bazi govorimo oko 2000 tona, ako usporedite s 800 ili 1000 tona od prije 10-15 godina, znači vidljivo je da imate puno veću proizvodnju.

Europa je postala, uz tržište SAD-a, jedan primarni kanal za usmjeravanje tog koji zadnjih nekoliko godina dolazi na tržište Europe.”

Kaže kako Europsko tržište vrijedi između 9 i 10 milijardi eura: “Radi se o jednom vrlo bogatom tržištu. Europa je sama po sebi vrlo bogato tržište jer ako gledate generalno potražnja za drogama je porasla za 30 posto. Na europskom tržištu vjerojatno i više, ali isto tako postoji jedan podatak koji se često ne spominje da je i smrtnost uslijed konzumacija  narasla za 25 posto.”

Kaže kako Hrvatska kaska za tržištem kokaina: “Mi smo krenuli kasnije, ali vrlo brzo stižemo u Europu. Ako generalno gledamo  još uvijek smo po potrošnji kokaina ispod europskog prosjeka, ali je skok puta četiri vrlo zabrinjavajuć.”

Kaže kako Balkanske kriminalne skupine ne djeluju međunarodno nego transkontinentalno: “Ono što je zanimljivo u zadnje 2-3 godine da rade posao n to n. Balkanske kriminalne skupine više nisu prisutne okolo zemalja proizvođača kokaina, nego su direktno u njima. Znači oni sad već djeluju u Kolumbiji, Peruu i Boliviji i tamo direktno kupuju kokain koji distribuiraju na tržište Europe.”

Kaže kako su ulazne točke za tržište kokaina velike europske luke.

Kaže kako su prognoze da će tržište i dalje rasti: “Puno je lakše krijumčariti 5 kila kokain, nego 500 kila marihuane. A zarada je približno ista.”

Petković kaže kako treba raditi na prevenciji, na suzbijanju prodaje i na sustavu tretmana za ovisnike, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari