„NISMO NIKAKVI UHLJEBI!“ Evo kako izgleda dan poreznog inspektora

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Prema posljednjim podacima Porezne uprave od lipnja do danas ulovljeno je čak 1.139 poreznih prekršitelja

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Špica je sezone i za porezne inspektore koji neumorno love utajivače poreza. S obzirom na količinu prometa fokusirani su na jadransku obalu ali djeluju potiho i na kontinentu.

Prema posljednjim podacima Porezne uprave od lipnja do danas ulovljeno je čak 1.139 poreznih prekršitelja. Najčešće utvrđene nepravilnosti su neizdavanje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, ne fiskaliziranje izdanih računa ili iskazivanje netočnih podataka na računu, te ne polaganje ostvarenog prometa na račun.

Dvije gospođe koje se po ničem ne ističu sjedaju i naručuju kavu. Konobarica im, ne sluteći ništa, na stol spušta piće i račun. One nešto provjere na mobitelu i potom ustaju iz bašte te ulaze u objekt, a tada kreće noćna mora svakog ugostitelja.

“Došli smo u nadzor fiskalizacije, ako možemo”, odjednom je izjavila inspektorica ispred šanka.

Pregledavaju se novčanici konobara, broji svaka kuna, kontrolira papirologija. Novost je što nadzor više nije nasumičan već se u uredu analiziraju podaci dobiveni putem aplikacija te se po rezultatu analize biraju objekti koje će inspektori posjetiti.

“Kontroliraju se znači određeni postoci, ako stornira više od 5% računa tokom dana mi to sve kontroliramo i vidimo i na osnovu tih podataka šaljemo svoje inspektore u nadzor”, pojašnjava Ivana Roso, voditeljica Odjela za nadzor.

Pošteni bi poduzetnici tako trebali sada biti manje puta nadzirani jer inspektori sve vide na mobitelu.

“Nakon što smo dobili račun na određeni iznos putem mobilne aplikacije taj račun možemo s kratkim vremenskim odmakom odmah provjerit. Dakle možemo doslovno dok sjedimo na kavi odmah provjeriti je li račun ispravan”, kaže Jerka Beović, porezna inspektorica.

A to rade češće nego ikada. U odnosu na prošlogodišnji srpanj ove je godine inspekcija u sedmom mjesecu obavila čak 226% više nadzora, a u prvih devet dana ovog mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani porezna je bila aktivnija za nevjerojatnih 686%. Ukupni je to porast ove godine od 182%

Prilikom nadzora doživjele su, kažu, mnoge neugodnosti pa ih ponekad, posebno u večernjim satima, prate i policajci u civilu. Stresno je to zanimanje, ali stresno je i biti inspektorima zanimljiv.

“Uglavnom se oni malo poplaše tako da nije baš jednostavno ni kad ti inspektor dođe”, govori Beović.

Zbog tog straha jasno nisu omiljeni, a u posljednje vrijeme ih neki nazivaju i uhljebima.

“Stvarno nismo nikakvi uhljebi, radimo, kontroliramo jer kad nismo na terenu onda nas se proziva di su, nema ih, a kad smo na terenu onda smo uhljebi, maltretiramo ljude… Jednostavno ne znam s čim će se ljudi više zadovoljiti”, ocjenjuje Roso.

Voljeli ih ili ne, ako se trend nastavi, viđat ćemo ih mnogo više nego prije.

Hari Kočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari