NITKO NE ŽELI U POLICAJCE? Broj prijavljenih kadeta u 2017. godini u velikom je padu

Broj zainteresiranih za rad u policiji u slobodnom je padu. 2013. godine za kadete Policijske akademije prijavilo se gotovo osam tisuća kandidata, da bi brojka ove godine pala na svega 1800

Program koji u policijskoj akademiji kreće u rujnu, odgođen je za listopad. Neslužbeno, zato što u MUP-u nisu na vrijeme uspjeli prikupiti 400 polaznika,  koliko su tražili u ožujku.

Svake godine pada sve više interes mladih za policijskom akademijom?

“To je opet vjerojatno neka informacija koju ste vi dobili…”, rekao je Davor Božinović, Ministar unutarnjih poslova.

Podatke samo zaista dobili, i to iz Ministarstva unutarnji poslova. Iako je ministar ironičan, podaci nisu…

Služena MUP-ova statistika kaže da 2013. godine program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, prijavilo se 7807 kandidata. Već iduće godine dogodio se strmoglavi pad, prijavo se svega 3506. Brojka je nastavila padati i 2015. da bi se najniže spustila 2017.

U MUP su stoga odlučili, kandidati koji nisu došli na testiranje, testirali su u njihovim županijama, konkretno u Dubrovačko neretvanskoj i Istarskoj županiji.

“To je prvi put dogodilo se da MUP radi, to smatramo poražavajućim, ako MUP testira kandidate po kućama, onda vam je sve jasno, u kojoj situaciji je trenutno motiviranost ljudi uopće za policiju”, rekao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenik.

Početna plaća policijskog službenika nakon završenog obrazovanja, iznosi svega 3600 kuna. I nije jedini problem.

“U zadnjoj praksi je situacija da policajci koji završe školu dolaze u policijske postaje, zaduženje policijske odore traje mjesecima, dobivaju dijelove policijske odore, ne dobivaju apsolutno sve ono što im pripada po uredbi o policijskoj odori, a s druge strane, jakne trenutno uopće ne postoje”, rekao je Puškarić.

Ministar Božinović obećao je opremu riješiti kroz dva mjeseca. A najavio je i povećanje plaća za čak 7655 policajaca. Iako broj zainteresiranih kadeta nije počeo padati ove godine, u MUP-u malu brojku opravdavaju time da se natječajem sada prioritetno tražilo ljude za samo sedam županija. No, namjeravaju se trgnuti.

“Jer ćemo u sljedećm razdoblju i za sljedeće generacije sigurno pojačati dodatno našu kampanju. Ja vas pozivam sve 30tog ovog mjeseca na Jarunu”, rekao je Davor Božinović.

Već tamo, povodom Dana policije, svi zainteresirani, bez obveza će moći proči testiranje identično onom koje prođu polaznici Policijske akademije.

Josip Antolić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari