Noćni pohod zabilježile kamere: Mrcina od 300 kila poharala košnice s medom, mještani Zagvozda u strahu

Iskusni planinari viđaju medvjede na Biokovu više od desetljeća, ali, kažu nikad nisu došli bliže kućama

Višegodišnji trud i rad pčelara medvjed je uništio u jednom noćnom pohodu. A njegovu šetnju Biokovom zabilježile su i nadzorne kamere. No, rijetki su vjerovali u to dok se nije okomio na jednu od važnijih privrednih grana u Zagvozdu – proizvodnju meda.

“Kamera ga je snimila prije četiri dana, lovci su me obavijestili kad sam došao gore šteta je već napravljena. Nekih 15 košnica, ja računam nek je po tisuću kuna, to je 15 tisuća kuna”, kaže Jakov Čagalj, pčelar.

Ipak iskusni planinari viđaju medvjede na Biokovu više od desetljeća, ali, kažu nikad nisu došli bliže kućama.

“Međutim ovo je prvi slučaj kod nas da se on spustio na 400 metra nadmorske visine gdje mi imamo hranilicu za divlje svinje i tu je jeo kukuruz”, kaže Ivica Buljubašić, predsjednik planinarskog društva “Sv. Jure“, Zagvozd.

No isto tako vjeruju da ovo nije jedini medvjed na Biokovu.

“Morat ćemo naći načina da se zaštitimo, znamo da je medo zaštićen, ali ne može raditi štetu”, kaže Ljubomir Serdarević, donačelnik Općine Zagvozd.

“Čak je i strah ušao u neke ljude jer su tu mahom starija domaćinstva, on ima prema procjeni kamere oko 300 kila, ipak je to medo”, kaže Ante Gudelj, Krstatice.

No lovci uvjeravaju da su tako veliki medvjedi rijetki, jer prosječni mužjak teži oko 150, a ženka oko 100 kilograma. I, tvrde rijetko napadaju ljude.

“Kad bi medvjedi napadali ljude, onda bi u Hrvatskoj bilo stotine mrtvih, to su vrlo rijetke situacije, u krajnjoj nuždi ili u nespretnoj situaciji bi vas medvjed napao”, objašnjava Ivan Cvitković, Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije.

No medo se okomio na med zagvozdskih pčelara. Mogu se samo nadati da će promijeniti stanište jer bit će teško obraniti košnice ako se medo opet zaželi slatkog.
Dragana Eterović

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari