NOVA FRKA SA SLOVENCIMA: Priča ribara zbog kojeg su se odnosi Hrvatske i Slovenije ponovno pogoršali

Između Hrvatske i Slovenije otvorene su ponovno stare rane

Slovenski ribar Elvino Sabadin – novi je slučaj pogoršanja odnosa između Hrvatske i Slovenije. Prošli tjedan Elvino je kao i uvijek, sa svojim brodom Deklica, pošao ribariti.

“Bio sam na sredini Piranskog zaljeva, kao i uvijek i prišla mi je hrvatska policija i rekla da sam u njihovim teritorijalnim vodama”, objašnjava slovenski ribar.

Ribaru je odmah došao u pomoć patrolni brod slovenske policije. No, tvrde hrvatska policija se agresivno ponašala, te ih čak pokušala izgurati.

“Dva broda hrvatske policije uplovila su u slovensko teritorijalno more gdje je za to vrijeme bila jedna slovenska ribarica. Naši policajci zatim su upozorili hrvatske da su u slovenskim vodama te da se udalje. Nekoliko minuta kasnije napustili su taj prostor”, tvrdi Robert More iz Sektora granične policije Slovenije.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova kažu već je dosta incidenata, zato će poslati prosvjednu notu Zagrebu. Za hrvatske ribare priča je sasvim drukčija.

“Hrvatska policija je intervenirala na slovensku ribaricu, i zatim je došla i slovenska policija i kasnije su se svi vratili u svoje vode”, kaže savudrijski ribar Danilo Latin.

U Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da iz Slovenije nisu ništa dobili. Za njih je to bio rutinski posao policije.

“Naše službe samo rade svoj posao. Nemam informaciju za diplomatsku notu. Znate naš stav, arbitražni sporazum je bio kontaminiran od slovenske strane, ali smo spremni na bilateralni dijalog”, tvrdi ministar Stier.

A drugi slovensko-hrvatski spor riješila je Europska komisija – oko vina teran. Usvojen je delegirani akt kojim istarski vinari postaju iznimka, i mogu koristiti ime teran, a koje je inače, Slovenija zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.

A uz pomoć Europske unije, mogao bi se riješiti i problem gužve na hrvatsko- slovenskoj granici. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, kao rješenje vidi ulazak u Schengen.

“Osobno ću se založiti kako bi vremensko razdoblje koje će proteći da Hrvatska u potpunosti prihvati Schengenske sporazume bude što je moguće kraće”, tvrdi Tajani.

No granica na moru ipak će se teže riješiti, a rezultat granične arbitraže, koji se ubrzo očekuje, Hrvatska neće prihvatiti.
Andrijana Čičak Božić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari