NOVA SRBIJANSKA PREMIJERKA PODRIJETLOM S KRKA: Odmah se suočila s homofobnim pitanjima o njezinoj homoseksualnosti

Pogledajte kako je novinarka vjerojatnoj srbijanskoj premijerki uputila homofobna pitanja: bi li to pitala heteroseksualnu osobu?

Balkanom se proširila vijest o novoj srbijanskoj premijerki – ne samo da su joj korijeni hrvatski, nego je i lezbijka – što je za Srbiju, što se te funkcije tiče, novitet.

Nakon što je odlučeno da je nova srbijanska premijerka Ana Brnabić, vijest se proširila Balkanom. Ne samo zato što je to prvi puta da tu fukciju tamo obnaša jedna žena, nego i zato što se radi o ženi koja je porijeklom iz Hrvatske koja je igrom slučaja lezbijka. Sve su to, složit će se mnogi, faktori koji ne bi trebali imati nekakvu težinu kada se radi o njezinoj funkciji. Primarno bi se, kako kaže i sam Vučić, trebale gledati njezine kompetencije.

Kompetencije o kojima ne vidite ni govora u priloženom videu koji prikazje novinarku kako tadašnju ministricu, a aktualnu mandatarku, pita pitanja koja će mnogi protumačiti homofobnim. Naime, novinarka ju je pitala je li na srbijansku Povorku ponosa došla sama ili možda sa svojom djevojkom.

“Mislim da to nije korektno pitanje, ne znam biste li nekog drugog ministra pitali je li došao sam ili sa svojom djevojkom”, odgovorila je tada Brnabić.

Ipak, novinarka nije stala na tom pitanju, nego je nastavila: “Gdje se vi obično upoznajete s nekim svojim… Prijateljicama?” Brnabić je i na to pitanje odbila odgovoriti rekavši, “Ne znam uopće odakle bih krenula… Stvarno mi ne pada na pamet”.

Novinarka je kazala kako ne vidi ništa sporno u postavljanju takvih pitanja, budući da su se nalazili na Prideu, ali su se kolege novinari oko nje složili da su to pitanja koja nisu relevantna, “Molim vas, ovo stvarno nije… Ima li netko drugi pitanje”, čulo se u žamoru novinara.

Gay političarka vuče korijene s Krka

Hrvatica ovih dana postaje prva žena srpskog parlamenta. Tko je Ana Brnabić krenuli smo istražiti slikovitim krajolicima koji vode do, kako su Staru Bašku u povijesti zvali – Kraja. Mjesto na otoku Krku u svojoj rajskoj ljepoti izniklo u 14. stoljeću.

Obitelj Ane Brnabić spominje se ovdje još u sedamnaestom. Njezin djed iz Hrvatske je preselio u Srbiju, kao vojno lice, ali puno prije Domovinskog rata. Iza njega jeostala ova starina. Ovo je nova kuća u koju Ana redovito dolazi s članovima obitelji, a sagradili su je djed i baka. Da je u Srbiji ministrica državne uprave i lokalne samouprave te da bi usoro mogla postati i premijerka Srbije ovdje mnogi nisu znali. I to je, kažu, njezina veličina.

“Iskreno, iznenadila sam se i svaka čast. Evo, ima podršku što se tiče nas, jer je stvarno što se tiče toga, mislim da je veoma stručna, nikad se nije nešto hvalisala svojom titulom, ja sam to i to, jednostavno biće, pristojno, fino, ugodno za družit, ćaskat, sve pet”, kazala nam je Marijana Maričić iz Stare Baške.

Ana je na srpsku političku scenu stupila na poziv Vučića. On ju je postavio za ministricu, a sada je predlaže za premijerku. Mnogima je to bilo čudno. Kao liberalna, gay osoba imala je drukčija politička uvjerenja. Istovremeno, Srpska pravoslavna crkva pokušava spriječiti da postane premijerka… Na Krku su na Anu ponosni.

“Mi joj želimo kao mještani Punta i Stare Baške puno sreće i izbor naravno za premijerku Republike Srbije, nadamo se da će bit uspješna i da će svim Starobašćanima bit drago da imaju poznato lice, koje je i do sada bilo poznato i koja je redovno dolazila kod nas ovdje na odmor i nadamo se da će i dalje dolazit”, kazao je Branko Karabaić, direktor TZ Općine Punat.

“U svakom slučaju, za ovako malo mjesto kao što je Stara Baška to je velika stvar. To će nas veselit, ne poznam je baš naročito, ali vjerojatno je jako dobra kad je došla do tog nivoa”, rekao je Pavao Bassi iz Stare Baške.

Prva srpska žena premijerka i to gay. Srbiji bi se mogla dogoditi politička revolucija, a predvodi je – Hrvatica.

Ida Balen/Vijesti.hr
Foto: YouTube/screenshot

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari