NOVI APEL STOČARA: Proizvodnja domaćeg mesa mogla bi gotovo potpuno nestati

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Mesari upozoravaju da je dozvoljen uvoz mesa 90 dana nakon klanja i to se tretira kao svježe

<iframe frameborder=”0″ allowfullscreen=”” mozallowfullscreen=”” webkitallowfullscreen=”” width=”500″ height=”300″ src=”https://vijesti.rtl.hr/embed/video/vijesti/292785/hocemo-li-uskoro-jesti-samo-uvozno-meso-proizvodnja-domaceg-mesa-mogla-bi-gotovo-potpuno-nestati/?autoplay=true&src=rijecan_in” >
</iframe>

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hoćemo li uskoro jesti samo uvozno meso? Upravo od toga strahuju hrvatski stočari. Nakon što je iz Brisela najavljeno drastično smanjenje poticaja, upozoravaju da bi proizvodnja domaćeg mesa mogla gotovo potpuno nestati.

Apeliraju na vladu i resorno ministarstvo da se probude dok ne bude prekasno.

Junice s ove farme će put Libanona i Italije. Ali puno više se uvozi nego što se izvozi. Nova poljoprivredna politika bi se mogla odraziti i na ono što jedemo, upozoravaju stočari iz udruge “Baby Beef”.

“Definitivno je tovno govedarstvo u padu i ne poduzme li se nešto definitivno ćemo završit samo na uvoznom mesu”, rekao je Dejan Majdak, zamjenik predsjednika Udruge “Baby Beef”.

Na godinu se uveze oko 100 tisuća tona teletine, junetine, govedine, svinjetine i piletine. Mesari za to krive trgovačke centre. Primjerice, u mesnici kilogram mesa košta 70 kuna, a u trgovini 25 kuna.

Osim iz Europske unije kod nas je dozvoljen uvoz sa svih strana svijeta čak iz Novog Zelanda, Australije, Bliskog Istoka. Ističu kako ih posebno muči što je dozvoljen uvoz mesa 90 dana nakon klanja i to se tretira kao svježe.

“Može li se za meso staro 90 dana reći da je svježe? Kako bi se to moglo reći? Mi imamo meso par dana, već drugi dan dolazi friško meso izrazito od naših seljaka”, objašnjava mesar Bruno Svečak.

Pa proizvođači mesa i stočari pozivaju vladajuće da se probude dok ne bude prekasno.

“Sigurno postoji mogućnost da ako se u kratkom roku ništa ne napravi i ne bude se vodila briga da će hrvatsko tovno govedarstvo izumrijeti”, smatra Dejan Majdak, zamjenik predsjednika Udruge “Baby Beef”.

I baš zato smanjenje poticaja iz EU fondova za njih ne dolazi u obzir.
Kristina Čirjak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari