Od 1. siječnja jeftinija hrana, lijekovi i pelene

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S 2019. stiglo je i dugo najavljivano Vladino smanjenje PDV-a na određenu hranu, ali i dječje pelene i lijekove

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nova godina – niže cijene! S 2019. stiglo je i dugo najavljivano Vladino smanjenje PDV-a na određenu hranu, ali i dječje pelene i lijekove.

Jeftinije ćete tako proći kod kupnje voća, povrća, svježeg mesa, ribe i jaja.

Da mogu pričati, i ribama u akvariju tema razgovora sigurno bi bilo smanjenje PDV-a. Ono se tiče njih, ali i još nekoliko proizvoda čiji je porez pao s 25 na 13 posto. To znači da i cijene padaju za 10-ak posto, što su već prvoga dana nakon blagdanske apstinencije od kupovine primijetili i kupci.

Manje su cijene voću, povrću, mesu, ribi, jajima i dječjim pelenama. Banane su na primjer jeftinije za kunu, kao i krumpir. Za kutiju jaja izdvojit ćete kunu i pol manje, a za kilu piletine 2 i pol kune. Kilogram brancina sada košta 7 kuna manje. Onaj tko ima djecu, na paketu pelena će uštedjeti 10-ak kuna, a na jednoj ovakvoj košarici ukupno 20-ak kuna.

“Prema nekakvim prvim najavama trgovačkih lanaca, a i svih drugih koji sudjeluju u cijelom distribucijskom kanali, znači od proizvođača, distributera, do trgovaca koji su zadnji na redu, zapravo možemo reći negdje stotinjak kuna u potrošačkoj košarici”, kaže Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Na mjesec. A na godinu ta ušteda za prosječnu obitelj iznosi oko 1000 kuna.

A novčani efekt od osjeti se i u ljekarnama. Jeftiniji su primjerice lijekovi za ublažavanje boli, temperature i simptoma prehlade i gripe.

Sve to zbog manjeg PDV-a lijekove bez recepta s 25 na 5 posto.

“Što je onda razlika u maloprodajnoj cijeni oko 20, 19, 18 posto što smo i mi već primijetili a osobito pacijenti”, ističe Siniša Poldrugač, magistar farmacije.

Iako je jedan proizvođač svoje cijene povećao prije Nove godine, pa kupci na njihovim proizvodima neće osjetiti ništa, ljekarnici se nadaju kako drugi neće slijediti takav primjer.

“Naravno nitko im ne brani, slobodno tržište definira cijene, ali s obzirom kakve su bile reakcije javnosti i pacjenata i kolega s terena, mislim da to baš i nije mudra odluka trenutno”, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Nevezano uz reformu, ali lijepo je za čuti, od danas je pojeftinilo i gorivo. No još prošle godine za 2 kune su poskupile cigarete. Tako da pušačima, ovo sniženje neće puno značiti, jer za 2 kutije najjeftinijih cigareta, mogao se kupiti kilogram očišćene pastrve.
Željka Felbar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari