NOVA NADA

VideoOdlična vijest za očajne pacijente: EU dala zeleno svjetlo za ugradnju prvog potpuno umjetnog srca!

Screenshot/Youtube/ France 24

Ova vijest omogućit će CARMAT-u da koristi umjetna srca za pacijente koji očajnički trebaju transplantaciju, donose Vijesti.hr

Europska unija dala je zeleno svjetlo francuskoj tvrtki CARMAT za prodaju umjetnog srca, “Total artificial heart” (TAH), prenosi IFL Science.

Ova vijest omogućit će proizvođaču CARMAT da koristi umjetna srca za pacijente koji očajnički trebaju transplantaciju, a ne mogu je dočekati zbog kroničnog nedostatka donora. Moramo napomenuti da ovdje nije riječ o umjetnom srcu-pumpi koja se nosi u torbici izvan tijela, već o potpuno umjetnom organu koji se ugrađuje umjesto pacijentovog pravog srca. No, ipak je privremeno rješenje.

TAH umjetno srce potpuno je funkcionalno te se uglavnom koristi za vrijeme u kojem pacijentima prijeti zatajenje srca, a potrebna im je transplantacija u sljedećih 180 dana. Srce ima vanjski upravljač koji kontrolira medicinsko osoblje dok se srce transplantira, ali pacijent se nakon toga može vratiti kući i živjeti koliko toliko normalan život s umjetnim srcem.

”Ovo je odlična vijest za pacijente, ali i velika prekretnica za CARMAT. Početkom siječnja, ubrzat ćemo naše aktivnosti i povećati komunikaciju s našom ciljnom skupinom kako bi ponudili rješenje za pacijente koji čekaju transplantaciju srca”, rekao je u priopćenju Stéphane Piat, izvršni direktor CARMAT-a.

Umjetno srce sastoji se od četiri biološka zaliska, dvije klijetke i dvije mikro pumpe koje provode krv po tijelu kako bi zamijenile ulogu pravog srca. Trajanje baterije umjetnog srca je oko četiri sata.

26 milijuna ljudi u svijetu suočava se sa zatajenjem srca i problemima sa srcem, a zbog nedostatka donora, godišnje se obavi samo 4500 transplatacija diljem svijeta.

CARMAT provodi klinička ispitivanja već nekoliko godina, a treća faza još uvijek je u tijeku.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views