Odlukom Vlade prvi grad u Hrvatskoj sa 5G mrežom je – Osijek

Idi na originalni članak

Brojne inozemne tvrtke koje se oslanjaju na 5G tehnologiju neće dolaziti u ostale dijelove Hrvatske, već u Osijek

Oglas

Vlada je odlučila: Osijek će biti taj prvi naš grad.

Više pogledajte u videoprilogu:

5G ne znači samo i do trideset puta brži Internet, već je to tehnologija koja obuhvaća više sustava.

“U odnosu na prethodne generacije mreža, 2, 3 odnosno 4G, 5G mreža osim mobilne telefonije služi i za prijenos velike količine podataka. Ona služi ili će služiti za kontrolu i upravljanje industrijskih pogona. Ona se u najvećoj mjeri razvija zbog toga što to zahtjeva gospodarstvo”, rekao je Slavko Rupčić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Osijeku.

Što znači da brojne inozemne tvrtke koje se oslanjaju na 5G tehnologiju neće dolaziti u ostale dijelove Hrvatske, već u Osijek. Pa se s projektom kreće odmah.

“Izuzetno je bitno djelovati brzo na globalne promjene koje nosi četvrta industrijska revolucija s najmodernijim tehnologijama koje nudi i nema mjesta za čekanje, koja će zasigurno stvoriti nove poslovne prilike”, poručio je Boris Piližota, dogradonačelnik Osijeka.

Tvrtke koje koriste 5G mrežu trebat će radnike. A s elektrotehničkog fakulteta izlaze generacije obrazovanih mladih ljudi koji se nadaju radnim mjestima.

“Svakako ostati u Hrvatskoj i smatram da je svaka investicija u Hrvatsku dobra investicija. To znači radna mjesta”, rekla je Valentina Gotal sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

“Nadam se zaposlenju u struci. Još bržem od brzine 5G mreže”, rekao je Karlo Lucić sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Osijek.

Osječani znaju da je njihov grad IT središte, pa iščekuju 5G.

“Nisam toliko upućena u to, ali mislim da će to biti u redu”, kazala je Martina iz Osijeka.

“Podržavam sve što je novo. Nadam se”, poručio je Darko iz Osijeka.

No, ima onih koje zračenje brine. Pa se već planira i monitoring zračenja koji će se pratiti već od sada, nulte točke dok 5G još nije uveden i uspoređivati iz mjeseca u mjesec i, zbog odgovornog ponašanja prema zajednici, pratiti stanje sljedećih pet godina.

“Prema svim pokazateljima koje mi danas imamo, prema znanstvenim saznanjima, za očekivati je to zračenje bude u rangu ovog zračenja, ne nešto značajno veće, ali uvijek treba biti oprezan”, rekao je Rupčić.

No, kako Hrvatska ima razinu zračenja i do 20 puta manju od Belgije i drugih razvijenih zemalja, a diplomci se vesele se mogućim novim radnim mjestima.

Vijesti.hr

Exit mobile version