OD PONOĆI KREĆE ZABRANA

Ogroman broj zahtjeva za propusnice i dalje stiže; U Gorski kotar stižu gosti!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal.hr

Do sad je zaprimljeno oko 75 tisuća zahtjeva, a prema obrađenim podacima odbijeno ih je 60%.

Oglas

Još se samo do ponoći možemo slobodno kretati Hrvatskom. Od ponoći u srijedu trebaju nam propusnice za prolazak u drugu županiju, osim ako putujete između Zagreba i zagrebačke županije.

Do sad je predano 75 tisuća zahtjeva za propusnicom, a većina obrađenih je odbijena. Razlozi za putovanjem su različiti – od hitnih slučajeva pa sve do onih bizarnih poput odlaska na kolinje.

Više u VIDEOPRILOGU:

U Ravnateljstvu civilne zaštite zvone telefoni, upiti pristižu jedan za drugim, punom parom obrađuju se zahtjevi za propusnicama. Kako su zatrpani velikim brojem neopravdanih zahtjeva – kažu, za njih kao da ne stižu blagdani jer odmora neće biti.

“Moram priznati da sam veliki broj zahtjeva dobio da moraju ljudi odnijeti meso sušiti. Imam i jedan zahtjev da je sutra kolinje i da bi sutra trebalo ići po meso. Bezbroj je takvih zahtjeva. Imamo i razlog da mlađa osoba zove da se mora ići brinuti za 55-godišnjeg oca, jako je puno takvih”, kaže Davor Spevec iz Ravnateljstva.

Puno je i onih koji traže propusnice zbog plaćenih aranžmana, nerijetko su račune za smještaj izdale tetke i prijatelji koji imaju apartmane, a ima i onih koji nemaju ni račun.

“Kao prilog se stavlja preko bookinga rezervacija samo. Nemamo dokaza o uplati, nego samo rezervaciju koju se kasnije može stornirati”, kaže Spevec.

75 tisuća zahtjeva

Do sad je zaprimljeno oko 75 tisuća zahtjeva, a prema obrađenim podacima odbijeno ih je 60%. Među odbijenima je i Miljanov zahtjev, on je tražio propusnicu kako bi mogao u Karlovac po kćer koja sukladno odluci suda treba provesti blagdane s njim. Na proljeće je od lokalnog stožera dobio prolaz, a sad isti ured kaže da nije nadležan.

“U trećem četvrtom mjesecu kad sam trebao propusnicu da idem vidjeti kćer nije bilo nikakvih problema, a sad u istom tom uredu sam dobio odbijenicu. Cilj mi je da se ovakve stvari ne događaju da se propusnice izdaju očevima i majkama koji svoju djecu viđaju putem sudskih odluka”, kaže Miljan Vukojević iz Zagreba.

I to je zaista opravdan razlog za dobivanje propusnice, ali očito lokalni stožer taj zahtjev nije proslijedio na Ravnateljstvo civilne zaštite.

U Gorski Kotar stižu gosti

A u Gorskom Kotaru pripremaju se za dolazak gostiju. U ovu kuću za blagdane stiže 10 osoba iz dva kućanstva, da ih je više bio bi problem.

“Kuća je dosta velika i može primiti 3 do 4 familije. tko da je situacija takva, moralo bi doći do otkazivanja ili smanjenja broja gostiju. Nešto bi se moralo iskombinirati”, kaže Jelena Dokić, vlasnica kuće za iznajmljivanje.

Iznajmljivači su u svakakvim kombinacijama, ali nakon prvotne neizvjesnosti popularne Fužine uspjele su popuniti većinu kreveta.

“Većina smještajnih kapaciteta je popunjena za Božić i Novu godinu, ali s obzirom na situaciju kakva je ima još slobodnih kreveta jer su gosti otkazali”, kaže Silvija Sobol iz odjela za turizam u Fužinama.

Propusnice će do blagdana zatražiti još tisuće građana, pa s hitnog broja 112, koji sada ima 40% poziva više nego inače, mole građane da ih ne zovu zbog propusnica – jer njegova namjena su isključivo hitni slučajevi.

Goran Latković/Vijesti.hr

Exit mobile version