POTEZI ZA SPAS GOSPODARSTVA

VIDEO Onima koje Stožer prisilno zatvori, Vlada baca pojas za spašavanje

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal

Mjere se produljuju, a najavljene su i nove reforme

Oglas

Vlada nastavlja borbu za radna mjesta. Produljuje mjere, ali i najavljuje reforme bez kojih se više ne može.

Turističkim djelatnicima, prijevoznicima, ugostiteljima, obrtnicima i mikropoduzetnicima. Organizatorima, a sada i svima onima koje Stožer prisilno zatvori Vlada baca pojas za spašavanje.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ima za sve nade u Hrvatskoj, usprkos teškoj situaciji”, poručuje ministar prometa Oleg Butković.

Osim mjere skraćenja radnog vremena koja traje do kraja godine, u iduća četiri mjeseca na pomoć od 2000 kuna po radniku moći će računati i mikropoduzetnici. Mjera 4000 kuna po radniku će se produžiti u krizom najugroženijim sektorima, a najveća je novost da će do kraja godine isti iznos dobiti i radnici u svim djelatnostima koje će odlukom stožera civilne zaštite biti zatvorene. Svi oni moći će računati i na otpis doprinosa.

“Mi ćemo sve ove mjere za koje procjenjujemo u ovom trenutku da će nas koštati za ova četiri mjeseca oko 800 milijuna kuna kao i do sada financirati sredstvima državnoga proračuna  jer u konačnici sve ide kroz državni proračun”, najavio je premijer Andrej Plenković.

Proračun bi tu trebao funkcionirati kao protočni bojler za sredstva iz fondova Europske unije.

Dosad je na mjere očuvanja radnih mjesta potrošeno 6,3 milijarde kuna, a uloženo je dalo ploda jer su se sačuvala radna mjesta, kažu iz Vlade.

“U ovom trenutku je u Hrvatskoj oko 150 tisuća nezaposlenih i unatoč činjenici da je najveći broj svjetskih i europskih gospodarstava uz pad gospodarske aktivnosti bio pogođen i ogromnim povećanjem broja nezaposlenosti u Hrvatskoj se to nije dogodilo”, poručuju ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava nove mjere jer je s Vladom sudjelovala u njihovom kreiranju. Zato naglasak stavljaju na doslijednu provedbu.

“Mjere kristalno jasno da, diferencirano od područja do područja ako je potrebno. Diferencirano gdje i kada ako se pojave žarišta i na općoj razini tako da mi svi zajedno ne bismo morali doći u situaciju da se eventualno uvodi novi lockdown”, rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Dobro je da se mjere produžuju, kažu i sindikati, ali njima smeta što ih oni doznaju tek kad je sve gotovo.

Najavljene mjere će, prema vladinim projekcijama, obuhvatiti 60 do 70 tisuća radnika, pod uvjetom da se epidemiološka situacija ne pogorša.

Vijesti.hr

Exit mobile version