VIDEO: Oprez sa gledanjem filmova preko interneta – policija i u Hrvatskoj počela hapsiti cyber pirate

U Rijeci je prvi put uhićen jedan veliki cyber pirat. Matej Kalanj je u pritvoru jer se na njegovoj stranici Filmovita može gledati na stotine novih filmova s hrvatskim titlovima

Pao je prvi hrvatski pirat. Prije nekoliko dana policija je uhitila Riječanina, vlasnika ilegalne stranice za download filmova Filmovita.

Četvrti smo u Europi po korištenju piratskog sadržaja, a Bojan Mušćet, informatički stručnjak, kaže da je zakonska regulativa u debelom zaostatku za tehnologijom.

“Stranica Filmovita još postoji, iako je vlasnik uhićen. Dobro, možda nije bio jedini vlasnik stranice”, govori Mušćet.

Naime, kad im policija uđe u trag jednostavno se prebace na drugi server i tako unedogled. “Filmovita i filmovi na njoj sličnim stranicama su streamani. Dođete na stranicu, kliknete i pogledate ga. I to je to”, objašnjava Mušćet.

Dakle, film ne ostaje na vašem računalu, kao što je to slučaj s tzv. torrentima. Da je sve što je na internetu besplatno je zabluda, tvrdi Mladen Vukmir, odvjetnik koji se bavi zaštitom intelektualnog vlasništva.

“Ne možete uzeti tuđe djelo koje je on stvorio ili producirao i na koje ima prava bez da ga pitate ili platite naknadu”, kaže.

Iznimka su, naglašava, informacije koje se dijele u svrhu izvještavanja i obrazovanja. S njim se slaže i Sanja Božić Ljubičić, vlasnica jedinog hrvatskog providera internet sadržaja Pickboxa.

“To je skup posao, posao koji u ovoj tvrtki zapošljava 30-ak ljudi. Mi uredno plaćamo porez. Ako vam kažem da sve radimo legalno, onda je to razlika od nekoga tko će na drukčiji način doći do tog sadržaja”, objasnila je.

I uhićeni Riječanin s početka priče je svima omogućio da gledaju, no za to nije nikome ništa platio. Usput je, kažu, na Google oglasima zaradio oko 600 tisuća, a distributere oštetio za gotovo četiri milijuna kuna.

“Postoji i građanska odgovornost, prema tome svaki onaj nositelj prava čije ste pravo povrijedili vas može za to tužiti i dužni ste mu dati neku naknadu”, objašnjava Vukmir.

Kvaka je u tome da vas mora prvo uloviti i tu je očito kaskanje zakonske regulacije za tehnologijom. No, ako su ulovili riječkog pirata, tko kaže da sutra neće zakucati i na naša vrata?

“Nije nemoguće da neki revnosni službenik dođe na vaša vrata i kaže vi gledate nelegalne sadržaje, to je kažnjivo po tom i tom zakonu. I vi ćete morati na neki način ispaštati zato što gledate nešto što ne biste smjeli”, kaže Mušćet.

Za sada su policiji u fokusu distributeri, a ne korisnici. Na teren izlaze po prijavi i obećaju da za sada neće kazneno goniti građane koji su downloadali jednu pjesmu, film ili igricu s ilegalnih servisa. Ipak upozoravaju – to ne znači da ne kršite čak nekoliko zakona istovremeno! A ako ste se zaigrali pa ste pri tom zaradili iznad 60 tisuća kuna, počinili ste kazneno djelo i postali meta.
Danka Derifaj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari