OTEZANJE POSTUPAKA: Daruvarac “vani”, Sanaderu se sudi već 2.256 dana!

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Ostane li sve po starom, nema sumnje da bi postupak protiv Ivice Todorića, mogao trajati beskonačno

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Uz zdravstvo drugi ili možda prvi problematični sustav je hrvatsko pravosuđe. Zasada zbog njega još nitko nije umro, ali nije isključeno da neće. Puštanje iz pritvora na slobodu monstruma koji je golim rukama gotovo ubio 18-godišnju djevojku bila je očito kap koja je prelila čašu – čak i državni vrh odstupa od prakse da ne komentiraju postupke u tijeku.

“Mislim da je sasvim razvidno da je obrana u ovom slučaju koristila sve moguće procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo sa postupkom. Smatram da to nije dobro. Javnost je opravdano ogorčena, ja sam jednako ogorčen kao i svi jer je ovaj slučaj eklatantan”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Da nasliništvo na kraju može na ovaj način pobijediti pravnu državu, to meni jednostavno kao čovjeku nije prihvatljivo”, prokomentirao je predsjednik Sabora Goran Jandroković.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je zbog slučaja pravosuđu uputila dosad najoštriju kritiku:

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke.”

Zbog ogorčenja javnosti u Zadar se otputio sam ministar pravosuđa kako bi se uputio u slučaj, što je također potez bez presedana. Ogorčeni su i odvjetnici koji sami priznaju da koriste sve raspoložive načine za rastezanje postupaka.

“Branitelji, svi smo skloni često puta tražiti izuzeće suca viših sudova i to je u ovom konkretnom slučaju se dešavalo. Zato u pravilu ne postoje baš neki ozbiljni razlozi, nego je to nama procesualno zgodno zbog većih mogućnosti pripreme obrane i tako dalje”, rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

Ogledni primjer već svi znaju – kada je prvi put ulazio u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda, Ivo Sanader mogao se samo nadati postupku kakav je uslijedio.

Zbog traženja izuzeća sudaca, razdvajanja i spajanja postupaka, ukidanja presuda na višim sudovima, ali i brojnim odgodama zbog bolesti, prošlo je 2.256 dana, a da bivši premijer nema niti jednu pravomoćnu presudu.

Danas se nije pojavio na ročištu zbog temperature i crijevne viroze, iako je još jučer snimljen u Parizu. Slično je bilo i ljetos, kada je tražio odgodu zbog bolesti pa otišao navijati za hrvatsku reprezentaciju u Rusiju.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu svjestan je da sve to – nije dobro.

“Ja ne želim tu davati ocjene tko je kriv, mogu se složiti da taj postupak traje nedopustivo dugo. To sigurno nije pobjeda države i vladavine prava”, rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Turudić se otvoreno zalaže za posve novi Zakon o kaznenom postupku. Aktualni, kaže, dopušta previše takozvanih legalnih opstrukcija postupaka.

“Ima jedna, sad ću biti pretenciozan pa ću reći latinska izreka, ‘non omne quod licet honestum est’, to znači da nije časno sve što je dopušteno. Nešto može biti dopušteno, ali nije u duhu samog zakona. Ne samo suci, tužitelji, nego bi i odvjetnici trebali htjeti da kazneni postupak bude efikasan i da traje što je moguće kraće”, objasnio je Turudić.

Loše prakse ima još – Josip Protega, bivši šef HPB-a, uhićen je još 2009., suđenje mu još traje. Prije pet godina uhićen je i bivši šef HGK Nadan Vidošević, još nije dobio ni prvostupanjsku presudu. A tu je i slučaj Milana Bandića.

Zbog bolesti, bruha, poziva koji su se izgubili u pošti, otkazivanja odvjetnicima – suđenje za aferu Agram, tri godina nakon podizanja optužnice – tek je na početku. I s krovnog suda imaju konkretne prijedloge kako izmjenama zakona ubrzati procese.

“Kao na primjer, onemogućiti stalna traženja izuzeća i delegacije suda, kao na primjer da se barem u jednom dijelu kaznenih djela ne počinje rasprava ispočetka, da se ograniči pravo žalbe na neke faze postupka, ili da se o tim pitanjima i o pravilnosti odluka suda odlučuje tek povodom žalbe o glavnoj stvari”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Republike hrvatske Đuro Sessa.

Ostane li sve po starom, nema sumnje da bi postupak protiv Ivice Todorića, jednom kad krene, mogao trajati beskonačno.
Petar Panjkota

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari