Otkrivamo stižu li božićnice za zaposlenike javnih i državnih službi

Foto: Pero Lovrović

Ima li u budžetu božićnica za javnu i državnu službu? Tko sigurno dobiva novčane darove, provjerite u prilogu

1250 kuna. Tolikoj božićnici nadaju se zaposlenici javnih i državnih službi. Ali njihovi darovi, ovog su Božića upitni jer rebalansom proračuna taj novac nije osiguran.

“To je pravo koje je jasno utvrđeno u kolektivnom ugovoru, to je pravo na koje se i u produljenoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnog ugovora ima pravo”, tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Kolektivni ugovor javnim službama ističe 12. prosinca, nakon čega ide u produljenu primjenu još tri mjeseca. Država zbog toga, tvrdi Sever, novac za božićnice mora pronaći. U protivnom – stižu tužbe.

“To su tužbe koje će, vrlo izvjesno, dobiti svi koji tuže, a to onda za državu može značiti jedino još i sudske procese, plaćanje odvjetnika i svega drugoga. Ne bih preporučio državi kao poslodavcu da se u to upušta nego neka to riješi mirnim putem”, dodaje.

Božićnice očekuju i zaposlenici u privatnom sektoru i državnim poduzećima.
I oni koji prethodnih godina nisu darivali, zbog gospodarskog rasta ovog Božića trebali bi isplatiti novčane nagrade. U gradskim proračunima, novac za božićnice već je spreman.

Najveći iznos potrošit će Grad Zagreb – 18 milijuna kuna za više od 23 tisuće zaposlenika Gradske uprave, vrtića, domova zdravlja, kazališta i umirovljenike. Osijek će božićnice isplatiti za 5600 osoba, što će gradsku blagajnu stajati 1,5 milijuna kuna.

Dok će Rijeka 300 tisuća kuna podijeliti samo umirovljenicima.

Korak dalje otišao je Varaždin, koji će jedini darivati svu djecu. Za njihove božićnice osigurano je 960 tisuća kuna, odnosno 120 kuna po djetetu. Dobit će ih svi mlađi od 18 godina.

“Puno puta spominjemo djecu na nekakvoj deklarativnoj razini. Ovo je prvi ozbiljni pa ako hoćete i pronatalitetni pokušaj grada. Vjerujem da će i ostali gradovi, koji nadam se imaju dobru situaciju u proračunu, moći slijediti ovaj primjer i da će im to biti put kako svoje male sugrađane razveseliti”, prokomentirao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Dječjim božićnicama, Varaždinci su, očekivano, oduševljeni.

Hoće li zaposlenici državnih i javnih službi zahvaljivati Vladi, tek ćemo vidjeti. Do Božića su ostala dva tjedna.
Ines Goda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari