Otkrivamo tko sve dijeli uskrsnice ove godine: Neki su izdvojili i 2,4 milijuna kuna za njih!

Za radnike koji ionako jedva spajaju kraj s krajem, u blagdansko vrijeme svaka je kuna dobrodošla

Grad Sisak i ove će godine svojim umirovljenicima i nezaposlenima isplatiti uskrsnice. Za to je iz proračuna osigurano 2,4 milijuna kuna. I državne tvrtke obradovat će svoje zaposlenike i to iznosima u prosjeku od 500 kuna. O kojim se točno firmama radi otkriva RTL Danas.

Primjerice, nezaposleni i umirovljenici dobiti od 150 do 300 kuna uskrsnice u Sisku, što je dočekano na očekivano pozitivne reakcije.

“Bit će to za recimo crni fond kad nam nešto zatreba pa da si imamo baš ono specijalno to”, kaže Marija Mikuljan iz Siska, a slično razmišlja i umirovljenica Ljubica Piškor:

“Dobit ću 300 kuna. Zahvaljujem se gradonačelnici, to je jako lijepo od nje. Što da radim… kupit ću lijekove.”

Pravo na uskrsnicu ima 13 tisuća Sišćana, što će Grad koštati spomenutih 2,4 milijuna kuna.

I Zagrepčani čija mirovina ne prelazi 1500 kuna, uz to što svaki mjesec od Grada primaju naknadu, za Uskrs će dobiti dodatnih stotinu kuna. Iako na pitanje hoće li i splitski umirovljenici dobiti uskrsnice, gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovara:

“U ovom trenutku ne mogu vam na to odgovoriti.”

Sindikati pozivaju na isplate

Ali, RTL Danas doznaje da za to u proračunu nije osiguran novac.

Uskrsnica neće biti ni u Rijeci, a Grad Osijek još nije donio odluku. Također, za razliku od umirovljenika, oni koji rade, mogu očekivati nešto veće iznose. Dok će zaposlenici Zagrebčkog holdinga dobiti 600 kuna u bonovima, radnici Ine isto toliko će dobiti u gotovini. Hrvatske autoceste isplatit će 500 kuna, toliko su već dobili zaposlenici Hrvatske pošte, dok će oni u HEP-u dobiti 400 kuna.

Sindikati očekuju da će veći dio poslodavaca ove godine isplatiti uskrsnice, jer je neoporezivi dio plaće porastao s 2500 na 7500 tisuća kuna.

“Nadam se da će oni koji tijekom godine ne dižu plaće svojim radnicima, koji su u nekim radno intenzivnim i nisko plaćenim poslovima, smoći snage da svojim radnicima pomognu i na taj način”, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Najskromnija uskrsna košarica prošle je godine koštala gotovo 700 kuna. Zato je za radnike koji ionako jedva spajaju kraj s krajem, u blagdansko vrijeme svaka kuna dobrodošla.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari