ČISTAČ MORA

Otpad s dna Jadrana čistit će robot! Pogledajte kako će to izgledati…

Ovaj video kroz grafički prikaz pojašnjava ideju SeaClear sustava autonomnih robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode, koji cilj postižu zajedničkom koordinacijom, međusobno komunicirajući, svaki sa svojom individualnom ulogom u sustavu.

Ovo je prvi takav sustav na svijetu kojeg, u partnerskom konzorciju, razvijaju najpoznatije svjetske organizacije te četiri akademske institucije među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku.

U projektu sudjeluju i Regionalna agencija DUNEA i Luka Hamburg, čija su pilot područja odabrana kako bi se verificirala sama funkcionalnost SeaClear sustava.

Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari