IZMJENA ZAKONA

Ovo su nova pravila za vozače romobila; Evo što o njima misle sami romobilisti!

Jedini romobil koje zakon poznaje su dječja prijevozna sredstva

Već godinama jure po hrvatskim cestama, neki i brže od 50 kilometara na sat, a zakon ih u prometu i dalje tretira kao pješake tj. dječja prijevozna sredstva. Radi se naravno o romobilima, čija će se vožnja prvi put zakonski regulirati.

Oni koji mogu voziti brže od 25 km/h morat će se registrirati kao i sva druga motorna vozila a kada voze nogostupom morat će voziti brzinom kojom se kreću i pješaci. Oni koji to neće poštivati platit će 500 kuna kazne. Ali to su tek prijedlozi, s kojima nisu baš svi oduševljeni, pišu Vijesti.hr

Više u videoprilogu:

Nema gdje ih nema. Praktične, tihe, brze eko jurilice na dva kotača pravi su hit.

Ivana Šajn,vozačica romobila: “Povoljniji je od automobila, lakše mi je, ne tražim parking, brže dođem, ne čekam u kolonama. I jeftinije svakako”.

Za hrvatske zakone do sada nisu postojali, romobili su bili pješaci iako mogu voziti 70 kilometara na sat. A jedini romobil koje zakon poznaje su dječja prijevozna sredstva.

U Hrvatskoj je oko 20 tisuća romobila, od toga polovina u glavnom gradu. Za vozače stiže novi zakon prema kojem vozači neće smjeti juriti brže od 25 km/h.

I za razliku od biciklista neće smjeti na cestu, mjesto im je na biciklističkim stazama, a kada ih nema, smiju među pješake gdje će se voziti brzinom 5 km/h. A najjači bi romobili, prema novom prijedlogu, morali imati i tablice.

Goran Petković, predsjednik Hrvatske udruge vozača romobila: “Ne sviđaju nam se tri stvari: 1. onaj dio gdje želi registrirati romobili, a znamo da je EU parlament odlučio da vozila koja nisu opremljena barem jednim sjedećim mjestom ne podliježu registraciji. Drugo, što su rekli da ću ograničiti na biciklističke staze, a 90 posto sela i otoka u Hrvatskoj nema biciklističke staze što znači da se tamo neće moći uopće kretati”.

Mlađi od 14 neće ih smjeti ni voziti, oni do 16 samo s kacigom. Ograničit će im brzinu, ali i snagu na 250 vata što najviše ljuti romobiliste, ali i monocikliste za koje će vrijediti ista pravila.

“Svi romobili i čak oni koji su deklarirani u trgovini da imaju 250 vata zapravo imaju više. Što znači da bi se u Hrvatskoj zabranili svi el. romobili i umjesto da idemo naprijed i budemo ekološki osviješteni oni će nas vratiti 100 godina unatrag”, dodao je.

Neki red u prometu se mora znati, kažu na Fakultetu prometnih znanosti.

“Nisu bili definirani dosad romobili, bilo je sredstvo koje su ljudi koristili na svoju odgovornost. Problemi su nastajali ako se dogodi prometna nesreća. Primjerice, ako naletite romobilom na čovjeka, to se kvalificiralo kao nesreća pješaka i pješaka”, rekao je Marko Ševroić,  s Fakulteta prometnih znanosti.

Broj takvih nesreća u prometu raste zajedno s brojem vozača romobila.

Nikola Milas, Služba za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije: “Stvar je u tome što romobili imaju male kotače i uzimajući u obzir karakteristike cesta može doći do pada i najgorih prometnih nesreća”.

Što zbog njihove nepažnje, što zbog loše infrastrukture romobilisti su česti gosti na Traumi. najčešće oni od 35 do 50 godina.

Stjepan Ćurić, specijalist ortopedije: “Primjećujemo sve veći broj ozljeđenih romobila. To su najčešće ozljede glave, zgloba ručnog i nožnog. U svijetu su zabilježeni i smrtonosni slučajevi. kod nas od težih slučajeva događaju se prijelomi zgloba nosa”.

Strože kazne koje će biti od 200-500 kuna i novi zakonski okviri te bi nesreće trebali malo smanjiti. No romobilsiti se nadaju da će im ipak biti dozvoljena brzina veća od 5 kilometara na sat među pješacima.

“Meni to nije logično jer romobil u pješačkoj brzini od 5 km na sat ne možeš održati ravnotežu, na biciklu još možeš, ali na romobilu ne možeš”, rekla je Ivana.

Vozači romobila svjesni su da više ništa neće biti isto, ali nadaju se da će zakon biti logičniji od prijedloga.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari