NOVE MJERE U HRVATSKOJ?

Video |Pandemija “divlja” u susjedstvu: Razmišlja li se o novim mjerama i u Hrvatskoj? Evo što kaže epidemiologinja Nemeth Blažić

Idi na originalni članak
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

“Covid potvrde je potrebno koristiti u sustavima u kojima je povećana osjetljivost i rizik od zaraze”, kaže epidemiologinja

Oglas

Slovenija ima najveći broj novozaraženih ove godine – gotovo 2300 u danu. No mnogo gora je situacija u Srbiji koja broji više od 8 tisuća novih slučajeva uz čak 57 umrlih u danu, a od danas na snagu ondje stupaju i strože mjere, pišu RTL Vijesti. 

Od 22 sata u ugostiteljske objekte moći će se samo s covid propusnicama, a sve će kontrolirati 2400 inspektora.

Strože mjere uvodi i Austrija: od idućeg mjeseca na posao mogu doći samo cijepljeni, preboljeli ili s negativnim PCR testom, a peti i najstroži stupanj epidemioloških mjera predviđa i lockdown za sve necijepljene koji će na ulicu moći izići samo u iznimnim slučajevima.

Razmišlja li se o novim mjerama i u Hrvatskoj RTL-ova novinarka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s epidemiologinjom HZJZ-a Tatjanom Nemeth Blažić.

“Sada se sve mjere i potrebne dodatne preventivne aktivnosti, uključujući i covid potvrde, razmatraju u odnosu na epidemiološku situaciju. Budno se to sve prati, ali za sada nema planova da bi se nešto mijenjalo. Covid potvrde su uvedene i koriste se u sustavu zdravstva i sustavu socijalne skrbi one smanjuju rizik za nastanak zaraze, ali nisu apsolutni alat akoji može garantirati 100-postotnu sigurnost i potrebno ih je koristiti u sustavima u kojima je povećana osjetljivost i rizik od zaraze”, objašnjava epidemiologinja.

Jesu li škole nova žarišta?

Sve veći je broj zaraženih osoba u dobi od 10 do 19 godina, što je potvrdila i epidemiologinja, naglašavajući da se od ljeta bilježi veći broj zaraženih među mlađom populacijom. Budući da su se stariji već cijepili sada imamo veći broj zaraženih među predškolskom, školskom djecom i studentima, dodaje Nemeth Blažić.

Epidemiologinja na pitanje jesu li škole žarišta nije dala konkretan odgovor već je nabrojila mjere koje slijede u školama ako dođe do zaraze u razredu. Jedno od pravila koje je spomenula je da ako se dva učenika ili više zaraze u školu, a da se pri tome utvrdi kako zaraza dolazi iz škole, onda cijeli razred ide u samoizolaciju.

Cijepljenje protiv gripe

“Naručeno je nešto malo više od 600 tisuća doza za građane, nešto malo više od prošle godine. U dva dijela će se distribucija provoditi. U tijeku je prvi dio distribucije, oko 200 tisuća doza. Krajem sljedećeg tjedna će započeti cijepljenje, vjerojatno u četvrtak”.

Građani se mogu cijepiti neovisno o cijepivu protiv covida. “Može se cijepiti i istovremeno s cjepivom covid-19, ali je preporučeno ako se može napraviti razmak od 14 dana kako bi se lakše mogle pratiti nuspojave”, kaže epidemijologinja za RTL..

Exit mobile version