Pao prvi snijeg, ralice izašle na ceste, ali Gorani i Ličani su već spremni na to!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

Prvi ovosezonski snijeg, slažu se u Delnicama, prilično je zakasnio

Oglas

Ravna Gora se zabijelila, a ralice upalile. Snijeg na cesti vozačima je uvijek opterećenje.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Poželjno je da se ide za drugim ralicama i tu ste u biti puno sigurniji vozitI se nego da se izlažu preticanju i vožnji po ugaženom snijegu na kolniku”, kaže Mladen Ajder, vozač ralice.

Na dionici Kikovica – Delnice cestarima snijeg zada pune ruke posla.

”Na ovoj dionici su tijekom zime najveće padaline snijega. Ona je u dužini preko 60 kilometara i na toj dionici je najviše naših kapaciteta od Hrvatskih autocesta angažirano na čišćenju snijega”, ističe Valentin Crljenko, voditelj Tehničke jedinice Delnice, HAC.

Prvi ovosezonski snijeg, slažu se u Delnicama, prilično je zakasnio.

”Malo se ta klima mijenja, ali evo ga, pada snijeg”, kaže Arsen Silić, Delnice.

”Drva su spremna, gume spremne, a bilo je nekad drugačije, naravno. U mojem djetinjstvu već smo dva mjeseca bili dobrano u zimi s pola metra snijega”, dodaje Gordana Imširović, Crni Lug.

”Znalo se desiti da je tu bilo snijega puno ranije, znao je pasti u 10 mjesecu”, kaže Marija Lagetar, Delnice.

I Ličani su odavno spremili drva za zimu.

”A jedno 20 metara drva. Dobro, za dvije familije, jedna u prizemlju, jedna na katu i to je. Pa mislim da ima dosta, nadam se”, kaže Radoslav Jovanović, Gračac.

Dok je sve pod snježnim pokrivačem, stoka ne može na ispašu, pa je Mile za svojih 30 ovaca pripremio 1200 bala sijena.

”Kaže pusti ovcu u prošaricu i ciganku u selo i imat ćeš koristi. A dok god je kopno i ova današnja kiša, njima ništa ne smeta”, kaže Mile Jurjević, Sv. Rok. Povremeno će im radi minerala dati i male količine soli.

Velike količine soli otići će na ceste. Cestari vozače podsjećaju ako bura zatvori autocestu, neće svi moći zaobilaznom cestom preko Velebita i Obrovca iz Dalmacije i u Dalmaciju

”Zabrana za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom će biti sigurno čim počne padati snijeg. Znači, to je veliki uspon, preko 8 posto je uspon, nemoguće je prometovanje kamiona s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom. Sva ostala vozila s upotrebom zimske opreme moći će prometovati”, kaže Stjepan Knežević, nadcestar, Ceste Zadarske županije – Ispostava Gračac.

Kombinacija bure i snijega znači i zapuhe i smanjenu vidljivost. Pa tko ne mora večeras na put, preporuka je cestara da pričeka do sutra.
Maja Brkljača, Nikolina Radić

Exit mobile version