Paušal poreza za iznajmljivače uvećava se i do pet puta?!

Foto: Grgo Jelavic / Dino Stanin/PIXSELL

Više od stotinu tisuća obitelji koje se bave turizmom sa strepnjom očekuje odluku lokalnih vlasti

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Više od stotinu tisuća obitelji koje se bave turizmom sa strepnjom očekuje odluku lokalnih vlasti o tome koliki će paušal poreza plaćati od ove godine.

Paušal poreza za iznajmljivače dosad je iznosio od 150 do 300 kuna, a prema novom zakonu bi mogao biti čak pet puta veći. Iznajmljivači su zabrinuti zbog odluke koju će političari donijeti do kraja mjeseca.

Marin je u turizmu godinama i načelno se slaže s najavljenim promjenama četrnaest godina starog zakona, ako povećanje paušala bude ravnomjerno i pošteno.

“Moramo bit realni i reći da se puno toga promjenilo u odnosu na 2005. godinu u smislu broja turista, u smislu povećanja broja kapaciteta i svega ostaloga”, priznaje iznajmljivač Marin Mihaljević.

Problema s popunjavanjem apartmana u centru Splita, dodaje, nema, ali zna da nisu svi u istoj poziciji.

“Postoje ljudi koji žive od toga, kojima je to jedini izvor prihoda i koji možda nisu pozicionirani na način da su u nekakvom središtu grada ili blizu velike sredine tako da bi to na njih imalo veći utjecaj.”

Prihodima poreza po prvi put će od ove godine upravljati same jedinice lokalne samouprave, a ako do kraja mjeseca ne odrede visinu novih paušala, po uputi Ministarstva, ona će biti 750 kuna godišnje po krevetu, svima. U Supetru su odlučili da je to neprihvatljivo.

“Smatramo da bi za naše stanovnike koji imaju apartmane kao dodatan izvor prihoda i imaju nekoliko ležajeva uveđenje veće stope paušala, kako priželjkuje država ovim zakonom, bio ogroman udarac na njihovu djelatnost”, tvrdi Ivana Marković (SDP), gradonačelnica Supetra.

U Zajednici obiteljskog smještaja smatraju da Zakonodavac samo prebacuje lopticu.

“Stavio je rokove i odgovornost na jedinice lokalne samouprave da svake godine donose tu odluku. Dakle njima se stvara odgovornost, a s druge strane se stvara konstantna nesigurnost”, smatra Martina Nimac Kalčina, Zajednica obiteljskog smještaja pri HGK.

Nesigurnost, koja bi se, naglašava, lakše podnijela da je turizam zaista cjelogodišnji izvor prihoda. Odluka je sada na 555 jedinica lokalne samouprave, a za nju imaju još 28 dana.
Hari Kočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari