PREMIJER NA TURNEJI

VIDEO Plenković o Milanoviću: ‘Građanima prodaje boze! Biti predsjednica Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘Mi Đurđević nećemo podržati! Prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program…’, rekao je premijer

Nakon sudjelovanja na svečanosti polaganja kobilice za brod „Eclipse II“ u brodogradilištu 3. maj, premijer i predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković posjetio je štand Garija Cappellia, kandidata HDZ-a za župana Primorsko-goranske županije.

Potom će predsjednik Vlade, u 11.15 sati, obići radove izgradnje druge cijevi tunela Učka (istarska strana tunela). Nakon toga će se premijer Plenković sastati s predstavnicima kompanije British American Tobacco Adria u Kanfanaru u 12.00 sati.

U 14.15 sati, predsjednik Vlade posjetit će Infobip te se sastati s predstavnicima tvrtke u Vodnjanu.

“Drago mi je biti na Korzu i dati potporu svim kandidatkinjamma i kandidatima”, kazao je Plenković i dodao da su u mandatu Vlade realizirani krupni projekti za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku.

“Investirali smo velika sredstva u KBC Rijeka”, dodao je premijer.

Pa nastavio:

“Oleg kaže da radimo renesansu na obali, puno ulažemo. Luka Rijeka postat će još važniji gospodarstveni generator, Vlada vodi računa o Gorskom kotaru. Investiramo i dalje. U svojim programima i Josip i Gari jasno su stavili okvir politike HDZ-a na izborima ove godine – načelo kontinuiranog dijaloga sa županijama, gradovima i općinama”, rekao je Plenković.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

“Epidemija jenjava, cijepljenje se ubrzava, krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta”, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na izbor vršitelja dužnosti ravnatelja Vinogradske bolnice. Kazao je da je pročitao tu vijest, da ima svoje zadaće i neka sredi situaciju u Vinogradskoj.

Komentirao je i epidemiološke mjere. Rekao da je rade sve primjereno okolnostima.

“Vidjeli ste da je Hrvatska prošla u pogledu mjera na vrlo balansiran način. Proteklih dana možete vidjeti kakve su reakcije građana u zemljama s restriktivnim mjerama, policijskim satom itd”, poručio je Plenković i nastavio:

“Mislim da smo u tome uspjeli, tome je doprinos dala osobna odgovornost sugrađana. Žao mi je zbog svih koji su preminuli, svaki je život dragocjen. Osigurali smo dovoljne količine cjepiva, dnevno cijepljenje se ubrzava, želimo da se do 30. lipnja cijepi 50-55% odrasle populacije. Vjerujem da idemo dobro. Stožer razgovara s akterima. Ići će se u testne, pilotne projekte. Kako bude epidemija slabija, cijepljenost veća, brže ćemo se vratiti u normalan život”, kazao je.

Osvrnuo se na popuštanje mjera u zatvorenim prostorima. Kazao je da kad bude primjeren trenutak da će se to dogoditi.

“Nećemo riskirati”, rekao je.

Na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus. odgovorio je:

“Što se tiče prvog poluvremena, znate odgovor”, rekao je.

Nakon izjava, premijer je odgovarao na pitanja novinara.

Komentirajući predsjednika Zorana Milanovića i kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, rekao je:

“Milanović građanima prodaje boze, a tome se pridružila i njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda. Biti predsjednica Vrhovnog suda nije dječja igra, to nije biti higijeničar u školi, pa ćemo reći – ajde pogriješila je'”, naglasio je Plenković i dodao da je sve ostalo silovanje procedure.

Potom je opet poslao jasnu poruku:

“Mi Đurđević nećemo podržati! Prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se upustila opet u to. Moglo se napraviti nešto drugo, a ne u nezakonitoj proceduri nametati nekoga. Ovo je politički stav HDZ-a i parlamentarne većine: tko krši zakon u proceduri da postane predsjednik Vrhovnog suda i još u programu imaš manifest osobe koja bi htjela biti ministar pravosuđa recimo”, poručio je premijer Plenković i dodao:

“Mi smo za to da dođe najbolji. Nemamo svog kandidata. Predsjednik će ga predložiti, a Sabor izabrati. A izbor sudaca u Hrvatskom saboru, to je 30 godina unatrag. Uloga politike na imenovanje sudaca je simbolična, predstavlja dva od 11. A Milanović mi želi sugerirati – to ti je dobro. Mi znamo današnje vrijednosti i neovisno sudstvo. Želimo da suce ne bira politika”, poručio je.

Na pitanje dokle će trajati rasprava s predsjednikom države, Plenković je rekao: “Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima.”

Novinare je zanimalo do kada će trajati rasprava njega i predsjednika i što misli, da li to zanima građane.

“Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih. Milanović trči u džepiće SDP-a, gdje još postoje, da nekako prežive ove izbore. Očekujete od mene da šutim? Mi samo uzvraćamo argumentima”, poručio je Plenković.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari