Počinje prvi udarni prometni vikend! Krećete na put? Naoružajte se strpljenjem

Foto: Facebook

Prema trenutnim upozorenjima očekuju se velike gužve diljem Hrvatske

Uoči još jednog ljetnog vikenda gust promet na cestama prema moru. Između Lučkog i Karlovca u smjeru mora vozi se u koloni s povremenim zastojima. Ovog vikenda počinje prva prava špica sezone.

Prema trenutnim upozorenjima, tijekom dana očekuju se velike gužve diljem Hrvatske. Poželjno bi bilo izbjegavati putovanje dionicama autocesta od 4 sata ujutro do 16 sati poslijepodne, kada se očekuju najveće gužve.

Primjerice, ako putujete na Krk, u podne počinje najavljena blokada Krčkog mosta. Motoristi su najavili kako će cestarinu plaćati sitnim novcima zbog čega bi moglo doći do zastoja i gužve pri naplati mostarine.

Mirnija prometna slika

Iz HAK-a podsjećaju da je tijekom ove ljetne sezone, dosadašnja prometna slika bila nešto mirnija nego što smo to navikli proteklih godina. Sljedećih nekoliko vikenda, očekujemo da će se to promijeniti s velikim brojem turista iz europskih država koji će se odmarati na našoj obali ili će proći kroz Hrvatsku prema svojim ljetnim odredištima.

Mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 20. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 21. srpnja pretežno u povratku.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći.

Najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.
U smjeru mora najgušći promet biti će u subotu od 4 do 16 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom nedjelje već od 9 sati. Obzirom da je riječ o udarnim ljetnim vikendima, preporuka je da se subotom i nedjeljom izbjegne putovanje.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Savjeti HAK-a

Zbog gužvi i ljetnih temperatura iz HAK-a predlažu da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:

imati dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
pravilno regulirati klima uređaj u vozilu;
dobro se informirati;
uživati u odlasku na odmor.

Osim ovih činjenica ne smijemo zaboraviti niti našeg limenog ljubimca kojeg moramo pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje. U slučaju da ipak imate problema s vozilom, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Sretan put!
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU: