Pogledajte ispovijest majki koje su ostale bez statusa njegovateljice zbog rodiljnog

Idi na originalni članak

‘Snalazimo se same, ne računamo na državu’! U Ministarstvu demografije za izjave nisu bili dostupni. Poslali su samo priopćenje i napisali kako status majke njegovateljice prestaje odlaskom na rodiljni

Oglas

Majke bolesne djece koje se mjesecima bore s birokracijom kako bi uopće dobile status ‘njegovateljice’ – status gube kad ostanu trudne jer prelaze na rodiljnu naknadu. A čim rodiljni završi, ponovno moraju u borbu s birokracijom i predavanjem papira kako bi ponovno postale majke njegovateljice.

Od 0 do 24 – Mirela se brine za bolesnog sina. Uspjela je izboriti status majke njegovateljice za što prima dvije i pol tisuće kuna na mjesec. No, prije osam dana otišla je na rodiljni, pa je taj status izgubila, iako i dalje njeguje svoje dijete.

“Sad trenutno ja ne znam koja je moja situacija, je li meni status u mirovanju ili je moj status prekinut”, pita se Mirela.

U Ministarstvu demografije za izjave nisu bili dostupni. Poslali su samo priopćenje i napisali kako status majke njegovateljice prestaje odlaskom na rodiljni.

Rodiljnim dopustom gubi se status:
Nakon korištenja prava, sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, korisnica može uz ispunjenje svih Zakonom propisanih uvjeta, ponovno koristiti pravo na status njegovatelja, odnosno predati zahtjev za priznavanjem prava.

Upravo u tome majke njegovateljice i vide najveći problem.

“Nakon porodiljnog ja ne znam je li se ja vraćam na svoje radno mjesto ponovno kao roditelj njegovatelj ili ponovno moram podnositi cjelokupni zahtjev i onda čekati da mi se odobri status roditelja njegovatelja”, rekla nam je Mirela.

Udruga Sjena najveći problem vidi u diskriminaciji, jer majka njegovateljica i kad ode na rodiljni, i dalje se brine za bolesno dijete zbog kojeg od države dobiva naknadu, dok obična radnica odlaskom na rodiljni više ne radi.

Apsurd tu ne prestaje. Razgovarali smo s još jednom majkom u sličnoj situaciji.

Sugovornica Sabina, status majke njegovateljice za kćer koja je 100 postotni invalid nije ni dobila i to jer ju je upisala u specijaliziranu školu 4 sata na dan, zbog čega se cijeli slučaj vodi na sudu.

“Ogorčena sam prije svega zato što ja nisam jedina u cijeloj toj priči. Masa roditelja jako teško ostvaruje nekakva svoja osnovna prava koja znače egzistenciju”, rekla nam je Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

Sabina je trenutačno nezaposlena, a kći ovisi o njezinoj pomoći.

“Jasno je da roditelj koji se brine o djetetu s teškim oštećenjem zdravlja – ne može raditi, dakle ta obitelj, taj roditelj treba doiti zaista neku pomoć, podršku od države, a nažalost ta podrška je minimalna ili nikakva”, kaže Lončar.

S obzirom na to da od države pomoći nema, Sabina se snalazi sama. A jedinu snagu pronalazi u svojoj obitelji.
Ivana Ivanda Rožić

Exit mobile version