TRI VERZIJE

Video | Pogledajte kako će izgledati prvi nacionalni ispiti i kada će oni biti kriterij za upis u srednju školu

Polovina učenika su odlikaši, a koju ocjenu zaslužuje sustav obrazovanja pokazat će nacionalni ispiti

Pia i Lana učenice su 8. razreda i dvije od ukupno 4 tisuće osmaša koji će pisati prve nacionalne ispite.

“Ja ću se pripremati čisto da vidim na kojoj sam razini učenja i moram li još nešto ponoviti kako bi bila za spremna za srednju školu jer se gradivo nastavlja”, govori nam Pia Šavorić, učenica 8. razreda OŠ Izidora Kršnjavoga u Zagrebu.

“Nastavnici nam šalju materijale s kojima možemo ponavljati. Rezultati će mi pomoći u odabiru srednje škole, da li da odaberem lakšu ili težu školu”, kaže Lana Petejan iz iste škole.

Rezultati će učenicima pokazati kakvo je njihovo znanje u odnosu prema drugima, a učiteljima će služiti kao uputa što treba mijenjati, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

“Znaju da im to neće utjecati na zaključne ocjene niti na upis u srednju školu. Naši učenici idu na natjecanja i imaju iskustva u pokazivanju znanja. Mislim da su nacionalni ispiti dobri i dobrodošli, pomoći će nam da sagledamo svoje slabe točke, a isto tako i prednosti”, tvrdi ravnateljica Lidija Sosa Šimenc.

Nacionalni ispiti provest će se u 81 školi iz cijele Hrvatske. Učenici će ih pisati u isto vrijeme. Od 2. do 6. svibnja osmaši, a iduće školske godine od 10. do 12. listopada učenici koji upišu 5. razred. Njihovo znanje provjeravat će se iz hrvatskog jezika i matematike te prirode i društva. U 8. razredu ispite će pisati iz hrvatskog, matematike, fizike, kemije i biologije.

Postoje tri verzije svakog ispita i do zadnjeg trenutka neće se znati koja će učenicima stići na stol.

“Zadaci koji će biti, neće biti teški, nastojali smo uključiti sve udžbenike. Bitno je naglasiti da se ti ispiti slažu za apsolutno svu djecu i onu koji upisuju gimnazije i strukovne škole”, objašnjava Gordana Gojmerac Dekanić, članica radne skupine za izradu Nacionalnih ispita.

Nacionalni ispiti prije svega će biti ocjena sustava obrazovanja, a ne učenika. Služit će za kreiranje i promjene obrazovnih politika.

“Ocjena sustava je nešto što je jako važno jer će temeljem toga i Nacionalni centar i naše ministarstvo, svaka škola i svaki učitelj dobiti informacije o ishodima i postignućima učenika i dat će smjernice da se mijenja sve ono što nije najbolje. Sigurno će razobličiti pojavnosti koje nisu dobre kao što je superinflacija odlikaša”, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Iduće školske godine nacionalne ispite pisat će svi osmaši u svim školama, a hoće li i kada uz ocjene postati kriterij za upis u srednje škole, odluka još nije donesena, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari