EKSPRESNO UHIĆENJE

Pogledajte koliko je sekundi trebalo Putinovoj policiji da uhiti ženu u Moskvi zbog ‘aktivizma’

Izvor: Twitter / Screenshot

Brzina kojom je policija odvela aktivisticu i udaljila je s mjesta događaja bila je zapanjujuća

Eksperiment osmišljen kako bi pokazao koliko brzo vlasti u Rusiji ograničavaju slobodu govora usred rata u Ukrajini, uhvaćen je kamerama, a rezultati su šokantni, prenosi RTL.

Pojavila se snimka horde policajaca koja uhićuje mladu ženu na trgu Manježna u Moskvi i odvlači je samo tri sekunde nakon što je podigla mali papirnati natpis.

Sam znak nije sadržavao nikakvu poruku podrške Ukrajini ili bilo kojem drugom pitanju protivno Kremlju i volji Vladimira Putina.

Umjesto toga, na natpisu je jednostavno pisalo “DVIJE RIJEČI”, ali i to je bilo dovoljno da je policajci u tren oka uklone s trga.

Video počinje tako što žena pita snimatelja koji snima: “Podržavate li aktiviste?”, na što on odgovara: “da, naravno”.

Žena tada izjavljuje: “Reći ću samo ”dvije riječi”, prije nego što je dodala sa smiješkom: “Hoće li me zbog ovoga sada uhititi ili ne?” dok je podizala svoj maleni plakat.

Njezinnatpis je bio u zraku djelić sekunde prije nego što je tim interventne policije uletio na mjesto događaja i krenuo prema ženi.

„Već su te uhitili“, uzviknuo je snimatelj, no policija je ženu zgrabila za ruke i već ju odvukla prije nego što je on završio rečenicu.

Nakon uhićenja, druga žena je došla razgovarati sa snimateljem.

„Snimate li samo aktiviste?“ upitala je? „Što je s onima koji ne prosvjeduju i koji vjeruju da je vojna oporba koju je pokrenula naša država… snimate li i njih?“

„Pokazujemo sva mišljenja“, odgovorio je snimatelj.

Ali baš kad se žena spremala izjaviti da podržava Putinov rat, tri policajca su se vratila na trg i uhvatila je za ruke prije nego što je uspjela izgovoriti više od dvije riječi.

Mnogo prije nego što je počeo rat s Ukrajinom, predsjednik Vladimir Putin radio je na tome da ruski internet učini moćnim alatom za nadzor i društvenu kontrolu.

Nakon sukoba u Ukrajini, Putin je pokrenuo sveobuhvatnu medijsku ofenzivu, uvodeći raširenu cenzuru u pokušaju da ruskim građanima omogući pristup samo njegovoj verziji događaja.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari